Pénzkidobás extra szűz olívaolajjal főzni

Vágólapra másolva!
Az extra szűz olívaolaj több antioxidánst tartalmaz, mint a napraforgó- vagy más növényi olajok, ám ezek a hőre érzékeny vegyületek bomlani kezdenek, amint az olajat melegítjük. Ártani ugyan nem árt, de extra szűz olívaolajjal főzni felesleges pénzkidobásnak tűnik.
Vágólapra másolva!

Mind kulináris, mind élettani szempontból igazi nagyágyúnak számítanak a jó minőségű extra szűz olívaolajok, ám ezeket főzésre is használni felesleges pénzkidobásnak tűnik. Az extra szűz olívaolaj természetes bioaktív komponensekben, például polifenolokban igen gazdag, amelyek antioxidáns hatásuk révén segíthetnek bizonyos betegségek és daganattípusok megelőzésében. Ám a jótékony vegyületek nagy része lebomlik, ha az olívaolajat hőhatás éri - figyelmeztetnek a Portói Egyetem szakemberei.

A Food Research International című szaklapban megjelent tanulmány kiemeli, hogy az extra szűz olívaolaj bármilyen jellegű melegítése csökkenti az olajban lévő polifenolok hatását: akár pároláshoz, akár sütéshez vagy mikrohullámú sütőben főzött ételhez használjuk, mindenképpen megváltozik az olívaolaj kémiai szerkezete. Bár a melegítés során a polifenolok zöme lebomlik, az olívaolaj még így is legalább annyira egészséges marad, mint a többi növényi olaj. Nem szükséges tehát másfajta olajat választani, de főzéshez tökéletesen megfelel az olcsóbb, nem extra szűz olívaolaj is - írják a portugál kutatók.

Néhány trükkel a kevesebb több

A kutatók szerint mi magunk is tehetünk azért, hogy főzés során az olívaolaj minél kevesebbet veszítsen jótékony hatásaiból, és a legtöbbet tudjuk kihozni belőle. Az antioxidánsok megőrzésének egyik módja például, hogy az olajat a lehető legalacsonyabb hőfokon, minél rövidebb ideig melegítjük, de az is segít, ha csak a sütési-főzési folyamat későbbi szakaszában, fokozatosan adagoljuk az ételhez, így elkerülhető az olaj túlmelegedése.