Hogyan szabaduljunk meg a fülzsírtól?

Hagyományos fültisztítás egy vietnámi borbélynál
Vágólapra másolva!
Főként idősebb korban okoz problémát a hallójáratokban felgyülemlett fülzsír, amely hallásromlást, fülzúgást vagy fülfájást eredményezhet. Többnyire otthon is kezelhető a probléma, de a fültisztító pálcikát mindenképpen felejtsük el.
Vágólapra másolva!

A fülzsír (orvosi nevén cerumen) egy viaszos anyag, amelyet a hallójáratokban elhelyezkedő mirigyek termelnek. Ez a zsíros massza bevonja a külsőfül érzékeny bőrfelületét, védve azt a víztől és az egyéb irritáló anyagoktól, így gátolva a kórokozók megtapadását és szaporodását.

A fülzsír a mirigyváladékon kívül elhalt hámsejteket, szőrszálakat és szennyeződéseket is tartalmaz, és normális esetben nem szükséges eltávolítani: a hallójárat öntisztuló mechanizmusának köszönhetően a fülzsír folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszárad, majd apró darabokra szétesve kihullik a fülből. Az állkapocs mozgása és a rágás mind elősegítik a fülzsír rendeltetésszerű távozását.

Főként idősebbeknél azonban gyakran előfordul, hogy a felgyülemlett fülzsír nem képes kiürülni a fülből, és fülzsírdugót képezve hallásromlást, fülfájást vagy fülzúgást okoz. A fülzsírdugó eltávolítását célszerű szakemberre bízni, aki rövid idő alatt hatékonyan és szakszerűen kifecskendezi („kimossa”) a fület. Bár léteznek otthoni használtara kifejlesztett fülfecskendők is, sok fül-orr-gégész nem javasolja ezek használatát, mert gyakorlatlanságunkkal megsérthetjük a dobhártyát vagy a hallójárat falát.

Hagyományos fültisztítás egy vietnámi borbélynál Forrás: AFP/PNS

Felejtsük el a fülgyertyát és a pálcikát

A fülgyertya vagy a fültisztító pálcika sem oldja meg a fülzsírdugó problémáját, sőt éppen ellenkezőleg, csak tovább ront a helyzeten. A pálcikával még beljebb nyomjuk a hallójáratban a zsírdugót, ráadásul beavatkozunk a mindennapos öntisztító folyamatba, és egyrészt eltávolítjuk a védelmet nyújtó réteget, másrészt apró sérüléseket is okozhatunk, amely elősegíti a kórokozók szaporodását.

Akkor mit tegyünk?

A fülzsírdugó otthoni eltávolítására a paraffin olajos cseppentést szokták javasolni: lefekvés előtt mindkét hallójáratba cseppentsünk pár csepp paraffinos olajat. Megelőzésként is cseppenthetünk a fülünkbe hetente 1-2 alkalommal az olajból, de mielőtt belekezdenénk, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét. Ha sérült a dobhártya az olajos cseppentés sem javasolt, így elképzelhető, hogy a legjobban akkor járunk, ha évente 1-2 alkalommal a fülészeten távolítják el a fülben összegyűlt fülzsírt.