Hogyan kezeljük a torokfájást otthon?

torokfájás, húsleves
Vágólapra másolva!
A hideg levegő hatására kiszárad a garat nyálkahártyája, ezáltal csökken az ellenállóképessége, könnyebben okoznak fertőzéseket a kórokozók. Hogyan védekezzünk ellene, és hogyan kezeljük a torokfájást házilag?
Vágólapra másolva!

A torokfájás jellemzően égő, szúró, kaparó érzéssel és a fájdalmas nyeléssel jár. Orvosi szempontból a torokfájás tünet, és leggyakrabban a garat gyulladása (torokgyulladás, pharyngitis) okozza, más esetekben a garatmandulák gyulladása (tonsillitis) és gége gyulladása (laryngitis) felelős a kellemetlenségekért.

A torokgyulladás hátterében számtalan baktérium és vírus állhat, a vizsgálatok szerint az esetek 70 százalékában (egyes források szerint 85-90 százalékában) vírus okozza, azaz az antibiotikumok hatástalanok ellenük.

Vannak azonban kivételek: a tüszős mandulagyulladást, - amikor a gyulladt garatmandulákon jellemzően fehér pattanásszerű pöttyök jelennek meg -, a Streptococcus pyogenes nevű baktérium váltja ki. Ilyenkor a hosszú távú szövődmények (pl. reumás láz) megelőzése végett szükség van az antibiotikumokra.

A torokgyulladás megelőzése szempontjából kulcsfontosságú az immunrendszerünk állapota, ami a táplálkozás és a mozgás mellett nagyban függ a C- és a D-vitaminbevitelünktől.

Házi praktikák, vény nélküli gyógyszerek

Nem szeretünk időt szánni a pihenésre, pedig a torokfájásból való kilábalást is igazoltan segíti az ágynyugalom, meg persze a bőségesen fogyasztott meleg italok, különösen a mézes, citromos tea. Egy kiskanál méz magában is kiválóan csökkenti a fájdalmat és kaparó érzést, antibakteriális és köhögéscsillapító hatása tudományosan igazolt.

Jótékony hatású lehet a sós vízzel vagy a patikában kapható torokfertőtlenítő oldattal való galgalizálás is. Sós vizes oldat esetében körülbelül fél teáskanál sót adjunk két deciliter vízhez.

Segíthet a húsleves is: nem csak melegsége miatt, hanem a kissé sós lé fertőtleníti is a torkot.

Ugyancsak enyhítik a tüneteket a szopogatótabletták és -cukorkák. Van köztük gyulladás- és fájdalomcsökkentő, illetve fertőtlenítő hatású is.

A kiszáradt nyálkahártyán könnyebben megtelepednek a kórokozók, ezért párásítsuk a lakás levegőjét, valamint ilyenkor felettébb jaavsolt az aktív és passzív dohányzás kerülése is.

A gyógynövények közül segít a zsályából, az orvosi zilizből, a kakukkfűből vagy az édesgyökérből készült tea.

A már említett vitaminok nem csak a megelőzésben, hanem a gyógyulásban is segítenek.

Amennyiben szükséges, fájdalom- és lázcsillapításra például ibuprofen és paracetamol tartalmú készítmények javasoltak. Gyerekek és kamaszok esetén az aspirin használata – a Reye szindróma kockázata miatt - kerülendő.

Torokfájás ellen is segít egy jó gazdag húsleves Forrás: MTI/Oláh Tibor

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

A torokfájás, torokgyulladás önmagában általában nem súlyos tünet illetve megbetegedés, tüneti kezeléssel gyógyítható.

Bizonyos esetekben azonban a torokfájás csak egy kísérőtünete egy komolyabb megbetegedésnek (pl. influenza), és az esetek egy részében szövődmények is előfordulhatnak.

Mindenképp tanácsolt felkeresni a háziorvost magas, elhúzódó láz esetén, ha a tünetek 3-5 nap után sem javulnak, esetleg még súlyosbodnak is, illetve ha egyéb tünetek (elhúzódó köhögés, sárgás-zöldes köpet, légzési nehézségek, kiütések, erős levertség/gyengeség, végtagfájdalom) jelentkeznek.