A rovarölők is okozhatják egy női betegség terjedését

mezőgazdaság, illusztráció, zöldség, piac
Vágólapra másolva!
Átlagosan minden tizedik termékeny korú nő endometriózisban szenved, a betegséget ezért a női meddőség egyik leggyakoribb okaként tartják számon. A betegség kialakulásának háttere a mai napig nem egyértelmű, de egy új kutatás szerint bizonyos növényvédő szerek jelentősen növelhetik az endometriózis kockázatát.
Vágólapra másolva!

Az endometriózis a termékeny korú nők 5-20 százalékát érintő krónikus betegség, amelyben a méh nyálkahártyájának - más néven endometriumnak - apró darabjai a hasüreg más szerveinek (pl. a petefészeknek és a petevezetéknek) szöveteibe ágyazódnak be ahelyett, hogy kiürülnének. Ezek a méh üregén kívüli, máshova beágyazódott kis „szövetszigetek” a havi ciklus során a méh nyálkahártyájához hasonlóan viselkednek, azaz megduzzadnak, majd leválnak, de nem tudnak kilökődni a szervezetből. A folyamat eredményeként gyulladás léphet fel, továbbá ciszták és hegek képződhetnek. Az endometriózis nem számít rosszindulatú rákos megbetegedésnek, ám komolyan kell venni, mert jelentős alhasi fájdalmat, meddőséget és egyéb problémákat okozhat.

Az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai a betegség okait vizsgálva nemrég megállapították, hogy két, az úgynevezett organoklorinok csoportjába tartozó növényvédőszer, a mirex és a béta-HCH (hexaklór-ciklohexán) akár 30-70 százalékkal is növelheti az endometriózis kialakulásának kockázatát. Az Environmental Health Perspectives szakfolyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a mostani eredmények közelebb vihetnek annak megértéséhez, hogy a betegség miért alakul ki nők egy csoportjánál, míg másoknál nem.

Évtizedekkel később is jelen van

A kutatók 248 olyan nőt vontak be kutatásukba, akiknél a közelmúltban diagnosztizáltak endometriózist. A kontrollcsoportot 538 egészséges nő alkotta. A kutatókat is meglepte, hogy bár az organoklorin-tartalmú növényvédő szerek használatát az Egyesült Államokban már évtizedekkel ezelőtt igen szigorúan korlátozták, sőt számos helyen be is tiltották, azok a vizsgálatban részt vevő endometriózisos nők véréből még mindig kimutathatók voltak, és a betegség szempontjából komoly kockázatnövekedést jelentettek.

Az organoklorin-tartalmú növényvédő szerek az élőlényekre legveszélyesebb, hosszú idő alatt lebomló, a szervezetben felhalmozódó szerek (ide tartozik például a DDT is), amelyek legnagyobb részének használatát vagy betiltották, vagy erősen korlátozzák a világ legtöbb országában.

Az ilyen típusú növényvédő szerek ösztrogénutánzó hormonhatásuk révén összezavarják a méh és a petefészkek működését, továbbá a hormonrendszert. Az eredmények rávilágítanak arra, hogy az eddiginél még komolyabban kell ellenőrizni a növényvédő szerek környezeti hatásait, hiszen ebben az esetben is akár évtizedekkel korábban alkalmazott kemikáliák tehetnek meddővé most termékeny, akkor még meg sem született nőket - foglalta össze a kutatás vezetője.