Tisztábbak és olcsóbbak a drogok, mint húsz éve

Vágólapra másolva!
Az illegális drogok ma tisztábbak és olcsóbbak, mint valaha az elmúlt 20 évben – áll egy, a British Medical Journal orvosi szaklapban megjelent riportban. A tanulmány szerint a nemzeti drogpolitikák kudarcot vallottak, ideje a legalizálás irányába nyitni.
Vágólapra másolva!

A jelentést készítő kanadai székhelyű International Centre for Science in Drug Policy hét országból gyűjtött adatokat a tanulmányhoz. Vizsgálták többek között az adott országban a kannabisz, a kokain és az ópiátok (köztük a heroin) árát és tisztaságát az elmúlt tíz évben. A tanulmány szerint a drogok ára 1990 és 2010 között csökkent, míg a tisztaságuk nőtt. Európában például az ópiátok ára 74, a kokain ára pedig 51 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben.

A tanulmány szerint az államok a kábítószer ellenes háborút elveszítették. A drogok ára ugyanis annak ellenére csökkent, hogy az elmúlt húsz évben a világ legtöbb részén a lefoglalt kokain, heroin és kannabisz mennyisége jelentősen nőtt. A legtöbb ország drogstratégiája a kínálat csökkentése volt, ám ez láthatóan nem járt eredménnyel. Ezért a jelentés készítői úgy vélik, hogy ideje más megközelítésekre koncentrálni: például a dekriminalizációra, vagy a szigorú törvényi szabályozás melletti legalizációra.

A jelentés szerint ugyancsak ideje a droghasználatot inkább közegészségügyi problémának, mint bűnügyi kérdésnek tekinteni, és ennek szellemében növelni kell a leszoktató intézmények kapacitását.