Vágólapra másolva!
A másnaposság kellemetlen tünetei tompíthatók, ha az elfogyasztott alkohol mellé jól választunk kísérőitalt - állapították meg kínai kutatók. A legjobb, ha citromos üdítőt iszunk, de a gyógyteát inkább felejtsük el.
Vágólapra másolva!

Kínai kutatók megállapították, hogy az alkoholtartalmú italokkal együtt fogyasztott egyéb folyadékoknak komoly szerepük lehet abban, hogy szervezetünk miként küzd meg a tetemes mennyiségű alkohollal. A Food & Function szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy egyes üdítők kifejezetten segítik az alkohol lebontását, míg más folyadékok, például a gyógyteák inkább hátráltatják.

A mértéktelen alkoholfogyasztás hatásait nem kell részletezni: egy átmulatott éjszaka után a részegséget többnyire kínzó másnaposság követi, míg a rendszeres alkoholfogyasztás hosszú távon máj- és szívbetegségek, stroke vagy daganatok kialakulásához vezethet. Az alkoholfogyasztással összefüggő másnapossági tünetekért (fejfájás, hányinger, émelygés) nem maga az etil-alkohol (etanol), hanem a belőle képződő acetaldehid felelős.

Alkoholbontási kisokos

A bevitt alkohol közel 95 százalékát a máj bontja le; a maradék lebomlás nélkül kiürül a szervezetből (kilélegezve, illetve a vizelettel). Az oxidációs folyamatok különböző enzimek segítségével játszódnak le, ezek közül a legfontosabbak az etanolt acetaldehiddé alakító ADH (alkohol-dehidrogenáz), és az utóbbit acetáttá alakító aldehid-dehidrogenáz (ADLH). Míg azonban az acetát többnyire ártalmatlan, sőt akár jótékony hatással is bírhat, addig az acetaldehid a sejtekre nézve erősen mérgező. Éppen ezért a másnaposság súlyosságának a kulcsa abban rejlik, hogy sikerül-e minimalizálni az acetaldehid szervezetben „eltöltött” időtartamát.

Citromos, szénsavas

A kínai kutatók azt feltételezték, hogy az ADH és ADLH enzimek működését befolyásoló vegyületek nagy valószínűséggel az acetaldehid-kitettség időtartamára is hatással vannak. Kutatásukban éppen ezért azt vizsgálták, hogy különböző italok miként befolyásolják az ADH és ADLH enzim működését. Az 57 vizsgált ital között a kereskedelmi forgalomban kapható dobozos üdítőitalok, továbbá gyógyteák is szerepeltek.

Az eredményekből kiderült, hogy bizonyos italok, például egyes gyógyteák serkentik ugyan az etanolt mérgező acetaldehiddé alakító ADH enzim működését, ugyanakkor az ADLH enzim tevékenységét gátolják: a bomlástermék ezáltal lassabban ürül ki a szervezetből, így felerősödnek a másnaposság tünetei. Ezzel szemben más italok, főként a lime- vagy citromalapú szénsavas üdítők (például Sprite) serkentik az ADLH enzim működését, vagyis a káros acetaldehid gyorsabban lebomlik, ezáltal tompulnak az alkohol káros hatásai. A biztató eredmények alapján a kutatók most azon dolgoznak, hogy in vitro vizsgálatukat élő szervezeten is igazolják.

A fentiektől függetlenül: a kulturált alkoholfogyasztás egyik fontos jellemzője, hogy - például egy baráti borozás közben - folyamatosan gondoskodunk a víz utánpótlásáról (mivel az alkohol vízhajtó hatású).