Kész a vakcina a madárinfluenza új törzse ellen

Vágólapra másolva!
Kínai kutatók bejelentették, hogy védőoltást fejlesztettek ki a madárinfluenza-vírus egy új törzse, a H7N9 ellen, amely 136 embert fertőzött meg és 45 ember halálát okozta Kínában március óta.
Vágólapra másolva!

Ez az első influenzavakcina, amelyet kínai kutatók valaha is kifejlesztettek - hangsúlyozta a felfedezést bejelentő szombati hangcsoui sajtótájékoztatón Su Jü-long, a kifejlesztésben résztvevő egyik intézmény, a Kínai Országos Influenzaközpont (CNIC) igazgatója.

A védőoltáson együtt dolgozott a CNIC, a Csöcsiangi Egyetem orvostudományi intézete, a Hongkongi Egyetem, a Kínai Járványügyi Központ, az Országos Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Intézet és a Kínai Orvostudományi Akadémia.

Bár a madárinfluenza vírusának H7N9 jelű törzse eddig csak Kínában ütötte fel a fejét, vakcinán más országokban, így Japánban és az Egyesült Államokban is dolgoznak.

A vakcina gyártása iránt több kínai gyógyszergyár is érdeklődést tanúsít, noha a kórokozó nem eléggé elterjedt ahhoz, hogy tömeges védőoltásba fogjanak - tudósított a Hszinhua hírügynökség a szombati hangcsoui sajtótájékoztatóról.

A világ első H7N9-esetét márciusban jelentette Kína, az azóta (péntekig) megfertőződött 136 személy közül 45 halt meg, ami 33,1 százalékos halálozási arányt jelent.