Vágólapra másolva!
A rendszeres, helyesen végzett fogmosás és fogselyem-használat alapvető fontosságú az egészséges fogak megtartásáért vívott küzdelem során, nem árt azonban tudni, hogy ebben a harcban bizonyos élelmiszerek is segítségünkre lehetnek.  
Vágólapra másolva!

A fogkefe és a fogselyem nélkülözhetetlen a fogak felületén és a fogak között megtapadó ételmaradékok eltávolításához, de egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy léteznek kifejezetten fogbarát élelmiszerek is. Ezek az ételek és italok ugyanis gátolják a fogszuvasodásért és a fogínybetegségekért felelős baktériumok működését, ezáltal hozzájárulnak a fogak egészségének megőrzéséhez - derült ki az Illinois-i Egyetem szakembereinek kutatásából.

Tea

A szakemberek elsőként a teát említették, amely - legyen szó akár zöld, akár fekete teáról - a benne lévő jótékony polifenolok révén lassítja a fogszuvasodással összefüggésbe hozható baktériumok szaporodását. A célzott vizsgálatokból kiderült, hogy aki naponta tízszer legalább 1 percig fekete teával öblögette száját, annál jóval kevesebb dentális plakk alakult ki azokhoz képest, akik vízzel öblögettek. Ráadásul a már meglévő plakkok mérete és vastagsága is csökkent a teával történő öblögetés hatására.

Korábbi kutatásukból az is kiderült, hogy a tea segíthet a rossz lehelet legyőzésében is, mivel a polifenolok gátolják a kellemetlen szagok kialakulását eredményező baktériumok működését.

Tej

Szintén jótékony hatással rendelkezik a tej, amely a víznél vagy az almaleveknél hatékonyabban csökkenti a cukros sütemények vagy gabonapelyhek fogyasztása után kialakult savas közeget a szájban. Ha tehát csokit, tortát vagy gabonapelyhet evett (akkor is, ha utóbbihoz tejet adott), az étkezés után igyon meg egy pohár tejet fogai egészségéért.

Sajt

A tejnél és a joghurtnál is hatékonyabb a száj egészséges pH-értékének helyreállításához a sajt. A General Dentistry szakfolyóiratban közzétett kutatás szerint az étezések után elfogyasztott sajt már 10 perc alatt mérhetően javítja a szájüreg pH-ját, így lassítva a szervetlen anyagok kioldódását a fogakból, amely hosszabb távon a fogfelszín károsodásához vezet.

Mazsola

Étkezés után pár szem mazsola is segíthet, mivel a mazsolában lévő vegyületek gátolják a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását, emellett nem kímélik az ínybetegségekkel kapcsolatba hozható baktérium-fajokat sem.

Forrás: AFP/Caroline Seidel

Áfonya

Aki teheti, áfonyát is fogyasszon rendszeresen, mert a benne lévő polifenolok - a teához hasonlóan – gátolják a plakkok képződését, így kisebb eséllyel alakul ki fogszuvasodás.

Nyers zöldségek, gyümölcsök

A rágás és a vele járó fokozott nyáltermelés is a fogak egészségével hozható összefüggésbe, ezért érdemes nyers répát, retket, uborkát vagy almát rágcsálni.

+1 Cukormentes rágók

Végül, ha nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, a cukormentes rágógumik is segítségünkre lehetnek: főként a xilitet tartalmazó rágók segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, mivel serkentik a nyálelválasztást és antibakteriális hatásúak.