Egy új termékenységi kezelés után szült egy meddő japán nő

Vágólapra másolva!
Egy korábban meddőnek vélt 30 éves japán nő egy speciális kezelés után életet adott első gyermekének. A különleges kezelés sajnos csak a korai petefészek-elégtelenségben szenvedők csekély hányadánál segít.
Vágólapra másolva!

Körülbelül minden századik 40 év alatti nő korai menopauzában, vagy más néven korai petefészek-elégtelenségben szenved. A rendellenességben szenvedő harmincas éveikben járó nők gyermekvállalási esélye 5-10 százalékra csökken.

Normál esetben a petefészek több ezer tüszőt (follikulus) tartalmaz, melyek mindegyikében egy megtermékenyítetlen petesejt található. Minden ciklus elején az agyalapi mirigy tüszőérést serkentő hormont juttat a keringésbe, amelynek hatására a tüszők egy része elkezd érni, majd közülük a leggyorsabb (általában egy, ritkán kettő vagy több) teljesen megérik. A tüszők száma a kor előrehaladtával csökken.

Korai petefészek-elégtelenségről akkor beszélünk, ha egyrészt a petefészekben nem maradt már elég tüsző, amely reagálni tudna a follikulusserkentő hormonra, másrészt akkor, ha valami miatt a tüszők kevéssé reagálnak a hormonra. A mostani kezelés az első probléma esetén segít a gyerekre vágyó nőknek.

A kísérleti kezelésbe 27 japán nőt vontak be. Az eljárás során az érintett nők petefészkeit eltávolították, csíkokra vágták, majd lefagyasztották a szöveteket. Később a csíkokat felolvasztották, és apró kockákra vágták. A kockákat ezt követően tüszőtermelést serkentő gyógyszerrel kezelték, majd beültették őket a petevezetékek alá.

Hat hónapon belül 8 nő a tüszőérés jeleit mutatta, és közülük 5-nél a petesejttermelés is beindult. Ezt követően a petesejteket mesterségesen megtermékenyítették a férjek spermiumával. Az embrió beágyazódása, valamint a várandósság azonban csak egy nőnél volt sikeres. A nő tavaly decemberben Tokióban adott életet fiának, és reményei szerint a lefagyasztott embriók segítségével a gyermeknek hamarosan testvére is lesz.

Az új kezelésről a PNAS orvosi szaklap legfrissebb száma számolt be.