A citrusfélék a vesék barátai

Vágólapra másolva!
A grépfrútban és más citrusfélékben található összetevők egyike hatékonyan gátolja a veseciszták kialakulását - derült ki egy új brit kutatásból.
Vágólapra másolva!

Jelenleg igen kevés lehetőség áll rendelkezésre a vese-megbetegedések viszonylag ritka, öröklődő fajtájának, az úgynevezett policisztás vesebetegségnek kezelésére, ezért különösen biztatóak azok az új eredmények, amelyek a citrusfélék egyik összetevőjének hatékonyságát igazolták. A British Journal of Pharmacology szakfolyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a citrusfélékben, legfőképpen a grépfrútban és narancsban található naringenin nevű flavonoid hatékonyan gátolja a veseciszták kialakulását.

A policisztás vesebetegség becslések szerint minden ezredik embert érintő, öröklődő rendellenesség, amelynek során a vesékben egyre nagyobb számban kialakuló ciszták (folyadékkal teli tömlők) az egészséges állomány összenyomása révén idővel veseelégtelenség és magas vérnyomás kialakulását okozzák. A betegséget az ún. PKD2 gén hibái okozzák, ennek működését azonban az új eredmények értelmében hatékonyan szabályozza a naringenin, így megelőzhetővé válik a ciszták kialakulása - írja a tanulmány.

A kezdeti eredmények biztatóak

A módszer működését a kutatók emlősök veséjéből származó sejtvonalon tesztelték. A sejtekben mesterségesen cisztaképződést idéztek elő, majd naringenin hozzáadása után vizsgálták a változásokat. Azt tapasztalták, hogy a naringenin meggátolja a ciszták kialakulását, és a PKD2 fehérje szintjének változásával összefüggően fokozódott vagy mérséklődött a cisztaképződés is, azaz egyértelműen kimutatható volt a kapcsolat a két tényező között.

A kutatók ezután molekuláris szinten vizsgálják majd a naringenin működését, különös tekintettel annak a PKD2 fehérje sejtnövekedését befolyásoló szerepére. Valószínűleg hosszabb időnek kell eltelni ahhoz, hogy a kezdeti eredmények lefordíthatóak legyenek gyakorlati kezelésre is, ám a kutatók szerint az eddig igazolt eredmény kiválóan példázza, érdemes a természetes növényi összetevők között keresni egy-egy betegség gyógyításának kulcsát.