A szoros copf is okozhat hajhullást

töredezett, haj
Vágólapra másolva!
Stressz? Vitamin-túladagolás? Vérszegénység? Fehérjehiány? Összegyűjtöttünk huszonegy ismert és kevésbé ismert okot, amelyek a fokozott hajhullás hátterében állhatnak.
Vágólapra másolva!

Bár a férfiak hajlamosabbak a kopaszodásra, mint a nők, a haj elvékonyodása és a hajhullás mindkét nemet egyaránt érintő, kellemetlen jelenség. A hajvesztés lehet időszakos vagy tartós, hátterében pedig húzódhatnak egyszerű okok (például terhesség vagy vitaminhiány), de lehet egy komolyabb betegség tünete is. A hajhullás legtöbb esetben kezelhető, persze minden azon múlik, hogy sikerül-e megtalálni a kiváltó oko(ka)t. Íme néhány ismert és kevésbé ismert tényező, amely szerepet játszhat a hajvesztésben.

1. Fizikai stressz
Bármilyen jellegű fizikai trauma, például egy autóbaleset, súlyosabb betegség (akár az influenza is) vagy műtét okozhat átmeneti hajhullást. Ilyenkor felborul a haj normális növekedési ciklusa, és a fizikai sérülés következményeként a hajszálak tömegesen nyugalmi (telogén) fázisba lépnek. A hajvesztés olykor csak hónapokkal a trauma után válik láthatóvá, ám jó hír, hogy a gyógyulást követően a hajnövekedés is visszaáll a rendes kerékvágásba.

2. Terhesség
A terhesség egy speciális fizikai stressz, amely hajhullást okozhat. Érdekessége, hogy legtöbbször nem a terhesség alatt hullik a haj, hanem a gyermek születését követően. Nem kell kétségbe esni a kismamáknak, ha a megszokottnál több hajszál marad a fésű fogai között: néhány hónappal a szülés után vissza fog nőni a haj.

3. A-vitamin túladagolás
Felmérések szerint az A-vitamin tartalmú készítmények és étrendkiegészítők túlzásba vitt szedése hajhullást eredményezhet. Egyes ajánlások szerint a felnőtt szervezet napi A-vitamin szükséglete 1,5 mg, ezért nem szabad túlzásba vinni annak pótlását. Szerencsére az A-vitamin túladagolásával összefüggő hajvesztés visszafordítható, ha a napi szükségleten belül tarjuk annak bevitelét.

4. Fehérjehiány
Ha a szervezet nem jut elegendő fehérjéhez, leállhat a haj növekedése. Az „átfutás” többnyire két-három hónapot vesz igénybe, de a fehérjebevitel növelésével, például több hal, tojás vagy hús fogyasztásával helyreállítható a hajnövekedés folyamata.

5. Férfias típusú kopaszodás
A férfiak kétharmada 60 éves korára tapasztal bizonyos fokú hajvesztést, amelynek hátterében többnyire az úgynevezett férfias típusú kopaszodás áll: először a haj a halántékvonalnál kezd visszahúzódni, és idővel kialakul a jellegzetes „M” alak. A genetikának és a férfi nemi hormonoknak sajátos kombinációjából kialakuló jellegzetes hajhullás megállítására léteznek krémek, szájon át szedhető tabletták, látványos javulást azonban sebészeti eljárással (hajbeültetéssel) lehet elérni.

6. Örökletes
A nők örökletes hajhullása tulajdonképpen a férfias típusú kopaszodás női változata. Ha egy családban a nők viszonylag korán kopaszodni kezdenek, akkor valószínűleg lánygyermekük is örökli ezt a hajlamot. Nőknél azonban nem a homlok „magasodása” jellemző, hanem inkább a hajszálak elvékonyodása, és a fejtető körüli ritkulása tapasztalható.

Forrás: AFP/PhotoNonStop

7. Női hormonok
A terhességhez hasonlóan a fogamzásgátló tabletták szedése vagy abbahagyása, valamint a menopauza is okozhat hajhullást. Aki tehát fokozott hajhullást tapasztal egy új fogamzásgátló tabletta szedésekor, illetve a menopauza időszakában, feltétlenül konzultáljon orvosával.

8. Lelki megrázkódtatás
A lelki stressz ugyan ritkábban eredményez hajhullást, mint a fizikai, de azért nem ritka jelenség. Váláskor, egy szeretett személy halálát követően vagy egy súlyos beteg szülő mindennapos ápolásakor sokan szembesülnek fokozott hajhullással. Az ilyen jellegű hajhullás megszüntetésére ugyan nincs biztos módszer, ám a szorongás leküzdésével, stresszoldó gyakorlatokkal vagy a probléma kibeszélésével a tünetek enyhíthetők.

9. Vérszegénység
A húszas, harmincas és negyvenes éveikben járó nők tizede küzd a vérszegénység leggyakoribb formájának számító vashiányos vérszegénységgel, amelyet gyakran kísér fokozott hajhullás. Aki a hajhullás mellett gyakran sápadt, fáradékony, fejfájós, valamint rendszeresen hidegek a végtagjai, kérjen célzott laborvizsgálatot a probléma kiszűrésére. A vashiányos vérszegénység megfelelő vaspótlással kezelhető, amelynek következményeként a hajhullás is megszűnik.

10. Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködésben a gége előtt elhelyezkedő, az anyagcseréhez nélkülözhetetlen hormonokat termelő pajzsmirigy túl kevés hormont termel, vagy extrém esetben egyáltalán nem működik. A betegség gyakori kísérő tünete az erőteljes hajhullás, amely a megfelelő gyógyszeres kezelés hatására szerencsére megszűnik.

11. B-vitamin-hiány
Nemcsak vitamin-túladagolás, hanem vitaminhiány - például B-vitamin-hiány - is vezethet hajhulláshoz. Ebben az esetben segíthet a természetes B-vitaminban gazdag étrend, például a tojás, hús, máj, magas keményítőtartalmú zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása.

12. Autoimmun hajhullás
Az immunrendszer túlműködése a felelős a hajhullás egy ritka fajtájának, a foltos hajhullásnak (alopecia areata) kialakulásáért. Ilyenkor az immunválaszért felelős sejtek a saját hajtüszőket támadják meg, és akár visszafordíthatatlan hajvesztést is eredményezhetnek. Bizonyos gyógyszerek javítanak a beteg állapotán, de előfordulhat, hogy a visszanőtt haj később ismét kihullik.

13. Lupus
A lupus, (teljes nevén szisztémás lupus erythematosus) kísérő tünete is lehet a fokozott hajhullás. A jellemzően nőket érintő autoimmun betegség több szervrendszert érinthet, és a hajvesztés a sebesedés miatt gyakran véglegesnek tekinthető. Enyhébb hajtüneteknél egy új frizura sokat segíthet a probléma elrejtésében.

14. Drámai fogyás
A hirtelen fogyás is egyfajta fizikai trauma, amely a haj elvékonyodásával járhat - még akkor is, ha egészségügyi szempontból előnyös a fogyás. A drámai súlyvesztés - főleg ha hirtelen történik - vitaminok és ásványi anyagok hiányát eredményezheti, de lehet evészavarok (pl. bulimia vagy anorexia) jele is.

15. Kemoterápia
A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek mellett a szervezet egészséges, gyorsan növekedő sejtjeit (ilyenek a hajgyökér körüliek) is megtámadja, így nem meglepő a hajhullás kialakulása. A kezelés befejezése után a haj újra kinő, ám gyakran megváltozik a színe vagy a szerkezete.

16. PCOS (Policisztás ovárium szindróma)
A PCOS a női hormonrendszert érintő igen összetett betegség, amely a menstruációs ciklus felborulása mellett kísérő tünetként a haj ritkulásával is járhat. A betegség diagnosztizálásával és megfelelő kezelésével többnyire a hajproblémák is megszűnnek.

17. Gyógyszerek
Jó tudni, hogy számos gyógyszer is okozhat hajhullást: elsősorban a vérhígítókkal, antidepresszánsokkal és a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott béta-blokkolókkal kapcsolatban figyelték meg a fokozott hajhullást, de más betegség-csoportokban alkalmazott gyógyszereknél sem ritkaság a hajszálakat érintő problémák megjelenése. Amennyiben egyértelműen kiderül, hogy az alkalmazott gyógyszer rovására írható a hajhullás, érdemes a kezelőorvossal együttműködve az adagolást áttekinteni, vagy egy másik készítményre áttérni.

18. Gyakori festés, szoros copf
A haj gyakori, komoly igénybevétellel járó alakítása sem tesz túl jót: aki éveken-évtizedeken át folyamatosan festeti, daueroltatja, besüti vagy éppen „kivasaltatja” haját, ne csodálkozzon, ha az hullani kezd. Ugyanilyen hatása van a szoros copfnak és az afro-fonásnak is, ráadásul ezek többnyire a hajhagymákat károsítják, így a kihullott haj nem nő vissza. Szakemberek azt javasolják, hogy hajmosás után lehetőleg kondicionálóval óvjuk hajszálainkat, nyáron hagyjuk a levegőn megszáradni a hajat, és a sütővasat is hetente maximum egyszer vegyük elő.

19. Trichotillománia
A trichotillománia, azaz a kényszeres hajtépés egy pszichés eredetű probléma, amikor a páciens saját hajával (és egyéb testszőrével) játszik, és tépdesi azt. A leküzdhetetlen tépkedési kényszer egy idő után komoly hajvesztést eredményezhet, ám a betegség - ezáltal a hajhullás is – megfelelő terápiával és/vagy gyógyszerekkel kordában tartható.

20. Öregedés
Ötven-hatvan éves kor felett természetes a haj elvékonyodása és hullása. Az életkorral járó hajvesztést nem szokták kezelni, de akit zavar a kopaszság, parókával, fejfedőkkel vagy egy jól megválasztott frizurával kendőzheti a problémát.

21. Anabolikus szteroidok
Anabolikus szteroidokat többnyire az atléták és a testépítők használnak az izomtömeg növelésére, ám a szer szedése nem kívánt hajhullást eredményezhet. A probléma szerencsére csak átmeneti jellegű: amint befejeződik a szteroid szedése, a hajhullás is mérséklődik.