Kezdődik a parlagfűszezon

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás.
Vágólapra másolva!

A száraz, meleg júliusi időjárás következtében július végére már a parlagfű pollenkoncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is. Az időjárás előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható. A szakemberek az idei szezon erőssége hasonló lesz a tavalyihoz.

A parlagfű pollenszezon alakulásában az időjárás meghatározó. Májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, ezzel időlegesen csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel párosulva a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet.

A parlagfűhelyzetről az ÁNTSZ a honlapján és a Facebook-on folyamatosan tájékoztat. Ezeken az oldalakon több város, köztük Budapest, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg és az idén először Szeged aktuális pollen adatai is elérhetőek.