Hormonproblémát okoz egy hétköznapi vegyület

Vágólapra másolva!
Elsősorban nőknél zavarhatja meg a szervezet hormonális folyamatait egy, a csomagolóanyagok és kozmetikumok gyártásában előszeretettel alkalmazott kemikália.
Vágólapra másolva!

Tajvani kutatók kapcsolatot találtak a textil- és kozmetikai iparban, a serpenyők bevonatának és az élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásához gyakran használt PFC-vegyületek (polifluoroalkilok, más néven perfluor-karbonok) és a pajzsmirigy működésének megváltozása között - áll a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

Mivel a PFC-vegyületeket számos, a hétköznapi élethez kapcsolódó gyártási területen alkalmazzák, nem meglepő, hogy e lassan lebomló mesterséges anyagok az emberi szervezetben is kimutatható mértékben vannak jelen.

A tajvani szakemberek vizsgálatukhoz egy korábbi reprezentatív amerikai felmérés eredményeit használták fel, amely 2007 és 2010 között közel 1200 résztvevőnél vizsgálta többek között a pajzsmirigy-funkciókat és a vérben lévő PFC-vegyületek szintjét.

A nők érzékenyebbek

Az eredményekből kiderült, hogy nőknél a vérben lévő, PFC-vegyületekhez tartozó perfluoroktánsav (PFOA) magasabb szintje többnyire a T3 (trijód-tironin) nevű pajzsmirigyhormon szintjének megemelkedésével járt együtt. Szintén magasabb volt a T3 és T4 (tiroxin) pajzsmirigyhormon szintje azoknál a nőknél, akiknek vérében nagyobb koncentrációban fordult elő a PFC-vegyületek egy másik fajtája (PFHxS). Mindez úgy következett be, hogy a pajzsmirigyhormonok termelését irányító agyalapi mirigy nem adott utasítást a hormontermelés növelésére, azaz a túltermelés megkerülte az irányító mechanizmust. A férfiaknál ugyanakkor a magasabb PFC-szintek alacsonyabb T4 koncentrációval társultak.

Bár a PFC-vegyületek alkalmazását a nagyobb gyártók igyekeznek minél jobban visszaszorítani, mégsem lehet egyik napról a másikra teljesen kiiktatni azokat az ipari termelésből. A tanulmány hangsúlyozza: a hormonális folyamatokat ilyen mértékben befolyásoló, valamint a szervezetből igen lassan kiürülő vegyi anyagok hosszú távú hatásait mindenképpen célszerű alaposabban feltérképezni.