Új gyógyszer a legrosszabb bőrrákra

Vágólapra másolva!
A betegek 38 százalékánál szorítja vissza a daganatot egy új gyógyszer, amely áttörést jelenthet a bőrrák legagresszívebb formája, a melanóma gyógyításában. A lambrolizumab nevű hatóanyag első teszteredményeit a New England Journal of Medicine közölte.
Vágólapra másolva!

Azoknak a pácienseknek, akik a legnagyobb dózist kapták, 52 százaléka mutatta a várt kedvező reakciót - közölték a kutatók az American Society of Clinical Oncology hétvégi chicagói találkozóján. A készítmény a gyógyszerek azon ígéretes új osztályához tartozik, amely a "programozott halál 1", azaz a PD-1 elnevezésű fehérjét blokkolja. Ez a molekula akadályozza meg, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a rákos sejteket.

"A lambrolizumab korai eredményei lenyűgözőek" - állapította meg a kutatás vezetője, Antoni Ribas (University of California Los Angeles, Jonsson Comprehensive Cancer Center). Az FDA, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala az áttörés terápiájának nevezte a kutatás új útját.

Az új gyógyszert kifejlesztő Merck adatai az előrehaladott melanóma lambrolizumabos kezelésének első klinikai teszteléséből származnak. 135 beteget három, a szert különböző dózisban kapó csoportba osztottak. A 12 hetes kezelés után az összes páciens 38 százalékának igazoltan javult az állapota. A csoportok között azonban jelentősek voltak az eltérések: a legalacsonyabb dózist szedőknek mindössze 25 százaléka, a legmagasabb adagot kapóknak viszont 52 százaléka reagált pozitívan a kezelésre. Az utóbbiak 10 százalékának szervezete adott úgynevezett teljes választ, azaz a kezelés utáni felvételek nem mutatták ki náluk a rákot.

Általában enyhe mellékhatásokról, fáradtságról, lázról, bőrpírról, sápadtságról és izomgyengeségről számolt be a tanulmány. A betegek 13 százalékánál azonban komolyabb mellékhatások jelentkeztek: tüdő- vagy vesegyulladás és pajzsmirigyproblémák.

A kutatás vezetője szerint az összes eddig kipróbált szer közül erre reagált tartósan legjobban a melanóma, ráadásul a páciensek túlnyomó többségénél komolyabb mellékhatások nélkül.