Michael Jackson a halála előtt 60 napig nem álmodott

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem akart világrekordot felállítani, mégis sikerült neki: az énekes a halála előtt két hónapon át kihagyta az alvás álomlátó, úgynevezett REM-fázisát.
Vágólapra másolva!

Michael Jacksont 2009. június 25-én nyilvánították halottnak a Propofol nevű kórházi altató és több nyugtatószer túladagolása miatt. A Propofolt infúzió formájában kezelőorvosától, dr. Conrad Murray-től kapta, aki a szerrel az énekes álmatlansági panaszait akarta enyhíteni.

A kórházi altató különlegessége, hogy úgy borítja fel az alvás normál ritmusát, hogy kiiktatja az álomlátó REM-fázist, így a páciens egész alvási idejét a mélyalvási fázisban tölti.

Bár kiiktatja az alvás egyik fázisát, mégis a páciens ébredés után kipihentnek érzi magát. A CNN beszámolója szerint valószínűleg Jacksonon kívül nem volt még ember, aki ilyen hosszan kihagyta volna az REM-fázist.

A patkány öt hétig bírja REM-alvás nélkül

A Jackson halálát vizsgáló eljáráshoz szakértőnek felkért dr. Charles Czeisler, a Harvard Orvosi Intézetének (Harvard Medical School) alváskutatója szerint, ha az énekes nem gyógyszer-túladagolásban halt volna meg, akkor valószínűleg az REM-alvás hiánya vitte volna el rövid időn belül.

Laboratóriumi patkányok öt hétig bírják REM-alvás nélkül, emberen Jackson előtt ezt nem tesztelték.

Czeisler, aki a NASA-nál, a CIA-nél és a Rolling Stonesnál is közreműködik alvásszakértőként, úgy véli, hogy az REM-fázis nélküli alvás valóban frissítő, ám az alvás idegrendszert regeneráló hatása nélkül.

REM-alvás hiányában egy idő után a páciensen paranoia, szorongások, depresszió uralkodik el. Elveszíti továbbá az étvágyát és belső egyensúlyát, fizikai reflexei tízszer lassabbak, míg érzelmi válaszai tízszer erősebbek lesznek. Koncertszervezői szerint Jackson pont ilyen volt az utolsó heteiben.

Michael Jackson popcsillag a Santa Maria-i bíróság épülete előtt, 2005 Forrás: AFP/Hector Mata

REM- és non-REM-alvás

Régóta ismert, hogy az alvás során különböző fázisok váltakoznak. A kutatók két fő fázist különítettek el: az álomlátó alvást (az állapotot jellemző gyors szemmozgás - rapid eye movement - miatt ezt REM-alvásnak hívják), illetve a lassú EEG (elektroenkefalogram)-hullámokkal jellemezhető alvást (más néven non-REM). A lassú hullámú vagy non-REM-alvást mélyalvásnak is hívják.

A két fázis ciklikusan változik alvás során, ember esetében egy non-REM- és egy REM-ciklus együttesen 70-90 percig tart. Az éjszaka első felében általában a lassú hullámú alvás dominál, hajnal felé a REM túlsúlya érvényesül.