Félt a ráktól, eltávolíttatta a prosztatáját

Vágólapra másolva!
Nem akart úgy járni, mint a rákban szenvedő rokonai, ezért eltávolíttatta a prosztatáját egy brit üzletember.
Vágólapra másolva!

Először hajtottak végre a világon prosztataeltávolítást hibás gén miatt - egy brit üzletember prosztatáját távolították el, megelőzendő a rák kialakulását. Az 53 éves férfi - akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra - a hibás BRCA2 gént hordozza, amelyet a mell- és a prosztatarák agresszív formájával hoznak összefüggésbe. A megelőzés céljából végrehajtott műtét jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

A brit üzletember közölte, hogy el akarta kerülni rokonai sorsát, akik vagy emlőrákban, vagy prosztatarákban szenvedtek. Az orvosok kezdetben vonakodtak a műtét végrehajtásától, mivel a prosztataeltávolítás súlyos következményekkel jár: a beteg nemzőképtelen lesz, a műtét állandó inkontinenciát és szexuális működési zavarokat okozhat. Az orvosokat végül az győzte meg a műtét szükségességéről, hogy a szövettani vizsgálatok mikroszkopikus rosszindulatú elváltozásokat mutattak. A szakembereket meglepte az, hogy a műtét után, a prosztata vizsgálatakor felfedezték a rák jelenlétét.

Angelina Jolie amerikai színésznő egy hete osztotta meg a közvéleménnyel a The New York Times amerikai napilapban, hogy kettős emlőeltávolításon esett át, miután a BRCA1 jelű gént mutatták ki nála, amely édesanyjánál halálos mellrákot okozott.