Itthon is terjed a csecsemők ultrahangos vizsgálata

Egy újszülött babát vizsgálnak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban egy ultrahang készülékkel
Vágólapra másolva!
A csecsemők korai ultrahangos szűrővizsgálatával számos, az első hónapokban még tünetmentes kórkép fedezhető fel időben; leggyakrabban vesebetegségeket tárnak fel a vizsgálat során. Kinek ajánlott, hol végzik, és mikor támogatja az OEP?
Vágólapra másolva!

Csecsemőkori ultrahangos vizsgálattal számos vesebetegség, az emésztést, illetve az agyfejlődést érintő rendellenesség, valamint a csipőficam is időben feltárható, a vizsgálatot azonban az OEP csak akkor finanszírozza, ha a babának már tünetei vannak, vagy ismert a családi halmozódás. Ilyen esetekben a gyermekgyógyász utalja be a csecsemőt az ultrahangvizsgálatra.

Az utóbbi időben azonban plusz szolgáltatásként egyre több magánrendelésen is elérhető a vizsgálat, prevenciós (megelőzési) céllal. "Nyugaton a csecsemőkori ultrahangos szűrővizsgálat széles körben elterjedt, de államilag csak kevés helyen finanszírozott, például Ausztriában ilyen a csípőultrahang. A szűrővizsgálattal a veleszületett, de tünetmentes kórképek ismerhetőek fel, amelyek idejében felfedezve gyorsabban, kisebb beavatkozással kezelhetők" - mondja dr. Várkonyi Ildikó gyermekradiológus, a Semmelweis Egyetem I.sz.Gyermekgyógyászati Klinikájának főorvosa, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szakorvosa.

Vizsgálják a vesét és a májat

A komplex ultrahangos szűrővizsgálat három testtáj vizsgálatát jelenti: a hasét, az agyét és a csípőét. A vizsgálat ideális időpontja a 6-8. hét. Hat hetes kor előtt a baba veséi még nem igazán jól termelnek vizeletet, így ebben a korban az ultrahanggal még néha elnézhetők az ún. obstruktiv uropathiák, azaz a vizeletpangással járó vesebetegségek. A komplex vizsgálat felső korhatára a hat hónapos kor, később az agyi ultrahang (a kutacs bezáródása miatt), illetve a csípőultrahang (a combcsontfej csontosodása miatt) már nem végezhető el, a hasi ultrahangnak azonban nincs időkorlátja.

A hasi ultrahang ajánlott többek között a családban halmozódó, vagy testvéreknél előforduló vesebetegség esetén, mint például a már említett pangásos, illetve a cisztás vesebetegségek - főleg az ún. policisztás vesebetegség esetén. De a gyermekradiológus javasolja akkor is a vizsgálatot, ha például a csecsemő nagyobb testvérénél vizeletvisszafolyást (ún. refluxot) állapítottak meg, és a nem kilégítően fejlődő babáknál ugyancsak állhat a háttérben veleszületett vesebetegség. (Ha a családi betegség kizárását, megerősítését kéri a beutaló orvos, az OEP finanszírozza a vizsgálatot.)

A hasi ultrahang továbbá ajánlott azoknak a csecsemőknek is, akiknek a bőrén ún. haemangioma (jóindulatú érdaganat - tűzfolt, illetve kis málnaszerű vörös képlet) van, mert ez az elváltozás a májban is előfordulhat.

"Hasi vizsgálat esetén leggyakrabban vesét érintő fejlődési rendellenességekkel találkozunk, a pangásos, cisztás betegségek mellett előfordulhat az is, hogy a babának vagy veleszületetten kisebb az egyik veséje, vagy csak egy veséje van" - mondja a doktornő. "Ezek egy része jól kezelhető, illetve kontrollálandó betegség. A gond az, hogy sokszor csak akkor derülnek ki, amikor már kialakul például egy vesemedence-gyulladás, pangásos betegség esetén" - mondja dr. Várkonyi Ildikó.

A csecsemőkori hasi ultrahang ritkán májdaganatot (ezek általában jóindulatúak), illetve a mellékvesék veleszületett rosszindulatú daganatát (neuroblasztomát) tárja fel. "Gyakori, hogy hányós babáknál 6 hetes kor körül gyomorszájszűkületet találunk, ami valójában a gyomor kimenetének szűkülete" - mondja a radiológus.

Forrás: MTI/Vajda János
Forrás: MTI/Vajda János

Objektív csípővizsgálat

Ultrahanggal a manuális vizsgálatnál objektívebben vizsgálható a csípőízület is. "A csípő ultrahang-vizsgálat mint szűrővizsgálat olyan tünetmentes babáknak javasolható, akiknek családjában női ágon korábban észleltek csípőficamot, valamint minden olyan babának, aki "faros" volt, azaz farvégű fekvésben született, továbbá minden téraránytalansággal járó terhességből született babának: nagy baba pici anyából, vagy ikrek, akiknek kevés volt a helyük. Ugyancsak javasolt a vizsgálat az olyan csecsemőnek is, akinek popsiján látható redőaszimmetria van, vagy esetleg dongalábbal született" - mondja dr. Várkonyi Ildikó.

Hat hónapos korig az agy is vizsgálható ultrahanggal. Néhány fejlődési rendellenesség mellett például apró agyvérzések nyomai tárhatók fel. (A nagyobb vérzések nem tünetmentesek.) "Találhatunk apró meszesedéseket is az agyállományban, ami lehet a terhesség alatt lezajlott fertőzések következménye" - mondja a doktornő.

Indokolt esetben tehát gyerekgyógyásztól lehet beutalót kérni ultrahangvizsgálatra, aki viszont csak megnyugtatásul szeretné a komplex szűrővizsgálatot elvégezni, 15 ezer forint körüli összegért magánrendeléseken végeztetheti el csecsemőjén.