Néha a fényevők is hotdogoznak

fényevő, meditáció a napon
Vágólapra másolva!
Csontsoványra fogyva halt meg egy másfél éves kisfiú Agárdon, holott a szülei jómódúak voltak. A TV2 szerint a világtól elzárkózva élő szülők a fényevésben hittek. A fényevéshez vezető út legveszélyesebb szakasza egy 21 napos bevezető böjt, amelyet azonban az orvosok szerint nem lehet túlélni.
Vágólapra másolva!

A fényevők vagy pránaevők azt vallják, hogy a légzéssel életenergiát vesznek magukhoz, így nincs szükségük se ételre, se vízre a túléléshez. A mozgalom egyik vezére egy ausztrál üzletasszony, Jasmuheen, korábbi nevén Ellen Greve. Programja szerint a fényevésre fokozatosan ajánlott áttérni: először vegetáriánussá kell válni (azaz elhagyni a húst), aztán pedig vegánná (amikor a hús mellett a tej- és tejtermékek is kikerülnek az étrendből). A következő lépés a nyers táplálékokra való áttérés, azaz ilyenkor az ember főtt ételt már egyáltalán nem vesz magához. Ezt követi a gyümölcsökkel való táplálkozás, majd már csak folyadékot fogyaszt a fényevő, végül ezt is elhagyja, és kizárólag légzéssel táplálkozik.

A böjt lehet előnyös, a fényevés viszont veszélyes

A böjt szinte minden vallásnak központi eleme. A 20. századik leghíresebb böjtölője Mahatma Gandhi, aki szinte egész életén át böjtölt spirituális vagy politikai okokból, a teljes ételmegvonást a legtisztább imának tartotta. Nagy különbség azonban a böjt és a fényevés között, hogy míg a böjtnek van vége, és többnyire nem jár folyadékmegvonással, a fényevés teljes böjtöt jelent, és a hirdetői szerint akár egy életen át tarthat.

A már említett Jasmuheen azt állítja, hogy évtizedek óta él étel és ital nélkül, de saját bevallása szerint időnként az ízek élvezete miatt a szájába vesz néhány kanál ételt. Azonban nem mindenki annyira szerencsés, mint Jasmuheen: követői közül az elmúlt években többen is belehaltak az éhezésbe. A legnagyobb sajtóvisszhangot talán annak a kilencgyerekes ausztrál anyának az esete váltotta ki, akinél a kilencvenes évek végén - miközben megpróbált áttérni a fényevésre - tüdőgyulladáshoz hasonló tünetek, súlyos kiszáradás és veseelégtelenség jelentkeztek, majd stroke-ot kapott, és meghalt. A nőnél a súlyos tünetek az után jelentkeztek, hogy már folyadékot sem vett magához.

Miért nagyon veszélyes útja a megvilágosodásnak a fényevés?

A szervezet már néhány napos ételmegvonás esetén megkezdi a tartalékai lebontását. Legelőször a zsírt, mert szervezetünk azt képes a legkönnyebben nélkülözni. Ha elfogynak a zsírraktárak, következnek a szénhidrátok, majd az izmok és más fehérjék. A harmadik lépcsőben a csontok leépítése történik, utolsó lépésként pedig az idegrendszer és az agy kerül sorra. A teljes éhezést egyébként az egészséges szervezet sokáig bírja: egy éhségsztrájkoló IRA-terroristáról feljegyezték, hogy 63 napig élt étel nélkül, vizet azonban fogyasztott.

Míg étel nélkül hosszú hetekig lehet élni, víz nélkül az ember csak napokig bírja. Hogy pontosan mennyit bír ki egy ember folyadék nélkül, az függ a külső hőmérséklettől, valamint hogy az illető milyen fizikai-pszichés állapotban van. Folyadék nélkül a szervek működése összeomlik, veseelégtelenség alakul ki, a vérben felhalmozódnak a méreganyagok, a kálium a kritikus szintre emelkedik, és szívritmuszavar lép fel. Emellett állandó hányinger, hányás, hasmenés is felléphet a kiszáradás hatására.

A kiszáradás továbbá görcsökhöz vezet, károsodik az agy, és bekövetkezhet a halál. Jasmuheen úgy véli: "Ha valaki nem felkészült, és nem hallgat a belső hangra, a 21 napos - bevezető - böjtölés során számos egészségügyi problémája lehet, az extrém súlycsökkenéstől egészen a halálig." Az orvostudomány álláspontja ennél világosabb: 21 napig egyszerűen nem bírja ki a szervezet folyadék nélkül, de általában még egy hétig sem.

Forrás: AFP/PhotoAlto/Alix Minde
Forrás: AFP/PhotoAlto/Alix Minde

Csalók vagy megvilágosultak?

Bár fényevőket vizsgáltak már a modern tudomány módszereivel, hitelt érdemlő, orvosi lapban megjelent, a tudomány módszereivel igazolt tanulmány még nem született róluk.

Jasmuheen táplálkozási szokásairól a kilencvenes években egy ausztrál tévéshow forgatott. Az eredeti terv az volt, hogy egy héten keresztül követik étel és ital nélküli koplalását. 48 óra után a vérnyomása megemelkedett, és a kiszáradás jelei jelentkeztek rajta. A tüneteket a nő a légszennyezéssel magyarázta, és kérte, hogy egy tiszta levegőjű helyen folytassák a kísérletet. A stáb elköltözött, de amikor néhány nap múlva lassult a beszéde, tekintete zavarossá vált, és vészesen lefogyott, az állapotát felügyelő orvosok leállították a kísérletet. A nő akkor azt állította, hogy a stáb azért hagyta abba a kísérletet, mert féltek a sikeres bizonyítékoktól. A sajtó egyébként egy időben előszeretettel leplezte le Jasmuheent: rendszeresen beszámoltak arról, ha egy repülőúton enni látták, vagy ha élelmiszerboltban vásárolt.

Az USA-ban a nyolcvanas években egy tévéműsorban tűnt fel Wiley Brooks, aki állítása szerint harminc éve volt fényevő. Az amerikai Pránaevő Intézetet is megalapító férfiról azonban szintén készültek paparazzofelvételek, amint épp hotdogozik. A férfi úgy nyilatkozott, hogy ételre akkor van szüksége, ha szennyezett levegő veszi körül, ha nagy a környezetében az elektroszmog, és ha lehúzzák az emberek negatív energiái.

Az indiai Hira Ratan Manek állítása szerint vízen és napenergián él. Háromszor is vizsgálták hosszú heteken keresztül, tudományos lapok által elfogadott tanulmány azonban róla sem született.

Végül a nyugati orvoslás által legutóbb vizsgált pránaevő egy nyolcvan év feletti indiai jógi, Prahlad Jani volt. Állítása szerint több mint hetven éve nem evett, nem ivott. 2003-ban és 2010-ben is vizsgálták, és a megfigyelések két hete alatt a tudósítások szerint nem vizelt, nem székelt, és nem volt szüksége vesedialízisra sem. Ugyanakkor később ezek a kísérletek is támadások kereszttüzébe kerültek, leginkább azért, mert állítólag volt olyan idő, amikor őrizetlenül, megfigyelés nélkül hagyták a férfit.