Meglepő új ajánlás az ételallergia megelőzésére

Ételintolerancia, ételallergia, tej, laktóz érzékenység
Vágólapra másolva!
Várhatóan mind a szakembereket, mind a szülőket megosztja majd egy új ajánlás, amelynek értelmében az allergénnek számító élelmiszereket érdemes minél előbb, lehetőleg már féléves korban bevezetni a baba étrendjébe.
Vágólapra másolva!

Nincs könnyű helyzetben az a szülő, aki igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy gyermeke később ne legyen élelmiszerallergiás: a legújabb szakmai ajánlások ugyanis homlokegyenest ellentmondanak a korábbiaknak. Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia nemrég teljesen átírta az eddig elfogadott szabályokat, és kifejezetten javasolja a fokozottan allergénnek számító élelmiszerek, például a hal, a tojás vagy a földimogyoró mielőbbi bevezetését a babák étrendjébe. A társaság szerint az élelmiszerek korai bevezetése segíthet az ételallergia kialakulásának megelőzésében.

Az élelmiszerallergiás gyermekek száma a fejlett országokban rohamosan emelkedik: az Egyesült Államokban például a 18 év alatti korcsoportban 1997 és 2007 között 18 százalékkal nőtt a valamilyen élelmiszerre allergiások száma, az 5 éven aluliaknál pedig minden huszadik gyermek érintett. A témában megjelenő szakmai előírások 12 éve még azt hangsúlyozták, hogy a későbbi élelmiszerallergia elkerülésének legjobb módja, ha a babák 1 éves korukig nem kapnak tejterméket, 2 éves korig tojást, három éves korig pedig mogyorót, halat és tengeri herkentyűket. Úgy tűnik azonban, hogy az elmúlt évtizedben megváltozott a tudományos hozzáállás: egyre több olyan kutatás lát napvilágot, amelynek eredményei alátámasztják, hogy az allergén élelmiszerek korai bevezetése tulajdonképpen elejét veszi az ételallergiának.

Egy 2008-ban több mint 5 ezer izraeli és brit kisgyermek bevonásával végzett kutatás például megállapította, hogy Nagy-Britanniában közel tízszeres a mogyoróra allergiás gyermekek aránya Izraelhez képest, és míg Izraelben a vizsgált babák zöme már 6 hónapos kora előtt is kapott földimogyorót tartalmazó élelmiszert, addig a brit gyerekek általában jóval egyéves koruk után ettek először földimogyoró-alapú terméket. Jelenleg is folyik egy átfogó felmérés, amely Nagy-Britanniában és Ausztráliában kisgyermekeken vizsgálja a kiemelten allergén élelmiszernek számító földimogyoróvaj korai, illetve késői bevezetésének hatásait. Az öt évet felölelő kutatás első eredményei jövőre várhatók.

Korán hozzá kell szokni

Az allergénnek számító ételek korai bevezetése a mostani ajánlás szerint azért különösen fontos, mert amennyiben a baba szervezete nem találkozik minél előbb bizonyos élelmiszerekkel, úgy azokat az immunrendszere később idegen anyagként fogja kezelni, ami az esetek egy részében "felpörgetett", allergiás immunreakcióhoz vezethet. A szervezetet az első életévben kell "bejáratni": legfontosabbnak a 4 és 6 hónapos kor közötti időszak tűnik, amikor megkezdődik a hozzátáplálás - vélik a szakemberek.

Az élelmiszerallergia kialakulásában azonban más szempontok is szerepet játszanak. A fejlett társadalmakra jellemző egyre sterilebb környezetben a babák viszonylag kevés kórokozóval találkoznak, ami immunrendszerük fejlődését is befolyásolja. Szintén növeli az élelmiszerallergia kockázatát - akár háromszorosára - a D-vitamin-hiány.

Ami az új ételek bevezetését illeti, valószínűleg nem lesz könnyű az évtizedek óta fennálló nézeteket megváltoztatni. A kételkedők szerint a szemléletváltáshoz további meggyőző bizonyítékokra lenne szükség, és nem célszerű ilyen kockázatnak kitenni kicsi gyermekeket, akik nem képesek az esetleges fájdalmaikat, kellemetlenségeiket szavakba önteni.