Újabb jó pont a zöld teának és a kávénak

Dr. Life, Életet menthet a tea
Vágólapra másolva!
A legújabb kutatási eredmények szerint a zöld tea és a kávé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a stroke kockázatát.
Vágólapra másolva!

A kávé és a zöld tea mindennapos fogyasztása akár 20 százalékkal is csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát - állapította meg nemrég egy átfogó japán kutatás. Korábban külön-külön már vizsgálták a zöld tea illetve a kávé fogyasztása és a stroke kialakulása közti kapcsolatot, eddig nem született azonban olyan tanulmány, amely mindkét ital hatását ilyen nagy mintaszám mellett elemezte volna.

A Stroke szakfolyóiratban ismertetett kutatás több mint 83 ezer, 45 és 74 év közötti japán felnőtt zöld tea és kávéfogyasztási szokásait térképezte fel, akiket átlagosan 13 évig követtek nyomon. A résztvevők között kiegyenlített volt a nemek aránya, és a vizsgálat kezdetekor senki sem szenvedett daganatos vagy szív- és érrendszeri betegségben. A 13 éves követési időszakban a kutatók felülvizsgálták a résztvevők kórtörténetét, különös tekintettel a stroke- vagy infarktus előfordulására, az elhunytaknál pedig megvizsgálták a halál okát, majd az eredményeket korrigálták az életkorra, nemre, és életmódra (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, testsúly, mozgás, stb.) vonatkozó adatokkal.

Már napi egy kávé vagy két csésze tea jelentősen csökkenti a kockázatot

A vizsgálatból kiderült, hogy minél több kávét vagy zöld teát fogyasztott valaki, annál alacsonyabb volt a stroke kockázata: aki legalább egy csésze kávét megivott naponta, annál a stroke kockázata 20 százalékkal alacsonyabb volt a kávét alig fogyasztókhoz képest. Akik naponta két-három csésze zöld teát fogyasztottak, azoknál a stroke-kockázat 14 százalékkal volt alacsonyabb, négy csésze zöld tea naponta pedig már 20 százalékkal mérsékelte azt.

Napi egy csésze kávé vagy két csésze zöld tea az agyállományon belüli (intracerebrális) vérzés kockázatát is 32 százalékkal csökkentette azokhoz képest, akik csak ritkán ittak ezekből az italokból. Ez azért fontos, mert hozzávetőleg minden nyolcadik stroke-eset intracerebrális vérzésre vezethető vissza - mondta el a kutatás vezetője.

A szívinfarktus ellen is védenek

A zöld teáról köztudott, hogy védelmet nyújthat a szívinfarktus vagy bizonyos daganatok ellen is, az azonban nem egyértelmű, hogy miként csökkenti a stroke kockázatát. Egyes feltételezések szerint a zöld teában lévő gyulladásgátló és antioxidáns hatású katekinekben rejlik a védőhatás magyarázata, a vegyület ugyanis gátolja a vérrögképződést.

Ami a kávéfogyasztást illeti, az elsődleges eredmények alapján úgy tűnt, hogy a napi két csészét meghaladó mennyiség növeli a koronáriás szívbetegségek kockázatát, azonban az eredmény nem bizonyult helytállónak miután kiszűrték a dohányzás hatásait (sokan szívnak el a kávéhoz egy-két szál cigarettát). A mostani eredmények alapján további kutatásokkal igyekeznek pontosítani, hogy miként segíthet a kávé és a zöld tea a stroke-kockázat további mérséklésében.