Ami a szívnek jó, a rák ellen is véd

testmozgás, futás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Ami a szív egészségének jó, az a daganatok kialakulása ellen is védelmet nyújthat - erősítette meg egy új amerikai kutatás.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) három évvel ezelőtt dolgozta ki azt a hét lépésből álló új programot, amelynek segítségével csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Az ajánlással a szakemberek közérthető formában kívánták az emberek figyelmét felhívni azokra a viszonylag egyszerű lépésekre, amelyekkel sokat tehetnek saját egészségükért, és csökkenthetik a krónikus szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A hét lépésből álló ajánlás értelmében a szív egészségéhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, a 25-ös értéket meg nem haladó testtömeg-index, az egészséges étrend, a nemdohányzó életmód, valamint a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterinszint kordában tartása.

A Circulation szakfolyóirat nemrég számolt be arról, hogy az AHA által meghatározott életmód-ajánlás nemcsak a szívbetegségek, hanem a daganatok kialakulása ellen is véd. A Northwestern Egyetem kutatóinak vizsgálatából az derült ki, hogy a hét pontból legalább hat betartásával 51 százalékkal, négy pont teljesülésével pedig 33 százalékkal mérsékelhető a daganatos betegségek kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknél az ajánlás feltételei közül egy sem teljesül. A kutatás vezetője kiemelte, hogy amennyiben a hét pontból csak egy vagy kettő teljesül, már az is 21 százalékkal mérsékelheti a daganatos betegségek kockázatát.

A közel 20 éves követési időszakot felölelő kutatás több mint 13 ezer amerikai felnőtt bevonásán alapult, és ez idő alatt minden ötödik résztvevőnél diagnosztizáltak valamilyen daganatos megbetegedést (elsősorban tüdő-, vastagbél-, végbél- vagy emlődaganatot).

A dohányzás különösen sokat árt

Azt is megállapították, hogy a hét lépés közül a dohányzásnak kiemelten fontos szerepe van: ha nem vették figyelembe a dohányzásra vonatkozó adatokat, akkor a fennmaradó hat lépésből legalább öt megléte 25 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának esélyét. A dohányzásról történő leszokás tehát rendkívül fontos, de önmagában természetesen nem elegendő a szív egészségéhez és a daganatok kockázatának csökkentéséhez - összegezte a kutatás vezetője.