Homoszexuális párok élettartamát vizsgálták

Vágólapra másolva!
Az eddigi legnagyobb vizsgálat szerint az ellenkező nemű emberek házassága vagy élettársi kapcsolata a legjobb a várható élettartam szempontjából, de a férfi homoszexuális házaspárok tagjainak halandósága is alacsonyabb, mint a nem házas vagy az elvált férfiaké. A leszbikus pároknál viszont megnövekedett a halálozás a nem házas vagy az elvált nőkhöz képest.
Vágólapra másolva!

Dánia volt a világon az első ország, ahol törvényesen engedélyezték az azonos neműek házasságát 1989-ben. Az ezt követő néhány évben észrevehetően emelkedett a homoszexuális házaspárok tagjainak halandósága, de 1996 óta - amikor kezdett hatékonyabbá válni a HIV/AIDS kezelése - a férfi párkapcsolatban élők halandósága csökkenni kezdett, és mára alacsonyabb, mint a nem házas vagy az elvált férfiaké.

Az International Journal of Epidemiology című folyóiratban kedden megjelent tanulmány arra is kitér, hogy a leszbikus pároknál viszont megnövekedett a halálozás a nem házas vagy az elvált nőkhöz képest. Ezért elsősorban az öngyilkosság és a rák tehető felelőssé. Morten Frisch, a cikk vezető szerzője azt írja, hogy a leszbikusok valamilyen jelenleg még ismeretlen okból hajlamosabbak a mellrákra, és az öngyilkosság szempontjából is veszélyeztetett csoportot alkotnak.

Az epidemiológus Morten Frisch (koppenhágai Statens Serum Institut és Aalborgi Egyetem) és a statisztikus Jacob Simonsen (koppenhágai Statens Serum Institut) a dán polgári regisztrációs rendszer felhasználásával követett 6,5 millió felnőttet, aki 1982. január 1. és 2011. szeptember 30. között Dániában élt. Különböző mortalitási és más statisztikai adatokat figyelembe véve a szerzők képesek voltak összefüggésbe hozni az egyének életformáját az okspecifikus elhalálozással.

A házasságról már régóta tudott, hogy növeli a várható élettartamot, de az elmúlt évtizedekben észrevehető változások következtek be a házas állapot elterjedésében a nyugati népességben. Az ellenkező neműek és a megözvegyült emberek által kötött házasságok száma fokozatosan csökken. Ezzel egyidejűleg növekszik a nem házas és elvált emberek aránya. A tanulmány azt is megállapította, hogy csökken az együtt élő ellenkező nemű emberek aránya és ezzel összefüggésben növekszik az egyedül élők (szinglik) aránya.

A tanulmány azt is egyértelművé tette, hogy az ellenkező nemű emberek házassága vagy élettársi kapcsolata kimutathatóan alacsonyabb mortalitással jár, mint bármely más házassági állapot vagy együttélési kategória. A tanulmány azonban első ízben azt is kimutatta, hogy a házas, de házastársuktól különélő emberek halandósága legalább kétszer nagyobb, mint a házastársukkal együtt élő pároké.

Hangsúlyozni kell, hogy a tanulmány nem a homoszexuális házasságokat kívánja népszerűsíteni, csupán megállapítja azt az érdekes tényt, hogy az egyedülálló életformánál még a tartós homoszexuális kapcsolat - főként férfiak esetében - is hosszabb várható élettartammal jár.