Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meglepő módon derült ki a gyógyszer mellékhatása

gyógyulj, videoklinika, Dr. Czeizel: Ezért nem olvasom el a mellékhatások listáját, ha gyógyszert szedek
Vágólapra másolva!
Amerikai kutatóknak nemrég az internetes keresőprogramok adatainak elemzésével sikerült egy olyan új, gyógyszerek együttes szedésekor tapasztalható mellékhatást azonosítani, amelyre a klinikai tesztek során nem derült fény.
Vágólapra másolva!

Az internetes keresőprogramok mára szinte virtuális háziorvosokká nőtték ki magukat, miután egy-egy furcsa tünet vagy kellemetlen panasz megjelenésekor a legtöbben azonnal az internet segítségével próbálják kideríteni, hogy mi is lehet a baj. Ezt az igen elterjedt szokást használták ki amerikai kutatók, akik számítástechnikai szakemberek bevonásával elemezték - előzetes engedélykérést követően - több millió felhasználó keresési adatait. A kutatóknak feltűnt, hogy a keresések között viszonylag sűrűn szerepel együtt két gyakran alkalmazott gyógyszer hatóanyag neve, és ugyanezek a felhasználók sokszor ismétlődő tünetekre (például homályos látásra) is rákeresnek.

A Journal of the American Medical Informatics Association szaklapban megjelent cikk szerint azok a felhasználók, akik egyszerre kerestek rá az antidepresszánsként alkalmazott paroxetin, és a koleszterincsökkentők közé tartozó pravasztatin hatóanyagra, sokkal gyakrabban írták be egyidejűleg a hiperglikémiára (magas vércukorszint) jellemző tünetek valamelyikét is a keresőbe. Ha csak az egyik hatóanyagra kerestek rá, a hiperglikémia tüneteinek említése felére, illetve harmadára esett vissza.

A szakemberek nem tartják valószínűnek, hogy a megállapítás hátterében mindössze az állna, hogy a paroxetint általában szorongással küzdő emberek szedik, akik hajlamosak minden lehetséges mellékhatást beírni a Google-ba, amitől tartanak. Az elemzésekből arra lehet következtetni, hogy a paroxetin és a pravasztatin együttes szedése valóban eredményezhet hiperglikémiás tüneteket.

A mostani elemzés alapján a szerzők valószínűsítik, hogy a webes kereséseket a jövőben is segítségül hívják majd addig nem ismert mellékhatások azonosítására. A keresőprogramokból nyert adatok természetesen nem helyettesíthetik a hagyományos mellékhatás-vizsgálati módszereket, de mindenképpen fontos többletinformációval szolgálhatnak - olvasható a tanulmányban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről