Gyorsan nő a cukorbeteg gyerekek száma

Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az elmúlt két évtizedben hetven százalékkal nőtt az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, öt éven aluli gyermekek száma Philadelphiában, de az amerikai kutatás szerint hasonlóan nagy emelkedést tapasztaltak szerte az Egyesült Államokban és Európában is. Magyarországon az elmúlt húsz évben megduplázódott a gyemekkori cukorbetegegség gyakorisága.
Vágólapra másolva!

A Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett felmérés eredménye szerint 1985 és 2004 között az egyes típusú cukorbetegség gyakorisága Philadelphiában 29 százalékkal nőtt. Az öt év alatti gyerekek körében azonban a növekedés sokkal magasabb, 70 százalékos volt. A húszéves időszakon belül az utolsó öt évben ugrott meg jelentősen az egyes típusú cukorbeteg gyerekek száma.

A tanulmány szerint hasonló irányzatot figyeltek meg az Egyesült Államok többi részében és Európában is. A Magyar Diabétesz Társaságstatisztikái szintén ezt a trendet támasztják alá: míg húsz éve még 100 ezer magyar gyerek közül 9 szenvedett 1-es típusú cukorbetegségben, mára ez az arány megduplázódott.

Bár a szakemberek nem ismerik a jelenség pontos okát, többféle elmélet is született róla. Egyesek a D-vitamin hiányának a számlájára írják a gyermekkori diabéteszes esetek megugrását, mások a természetes táplálás (szoptatás) elmaradását okolják. Vannak, akik szerint a magyarázat a túlzottan is higiénikus környezetben keresendő, amely növelheti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát.

Az orvosok arra intenek, hogy roppant fontos odafigyelni az esetleges tünetekre: az 1-es típusú cukorbetegség folyamatos éhségérzettel, állandó vizelési kényszerrel, illetve ágyba vizeléssel, szomjúságérzettel járhat kiskorban.

Hosszú távon a magas vércukorszint károsítja az ereket, veszélybe kerülhet a betegek szíve és veséje, nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, súlyos, akár vaksághoz vezető szemkárosodás, idegkárosodás alakulhat ki.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség

Az 1-es típusú, fiatalkorinak vagy inzulinfüggőnek is nevezett diabétesz autoimmun betegség, amelyben a test saját immunsejtjei közé tartozó T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. Az inzulin fő feladata a cukoranyagcsere szabályozása, többek között azáltal, hogy segíti a máj, az izmok és a zsírszövet cukorfelvételét a vérből. Ha nem termelődik elegendő inzulin, a vérukorszínt kóros mértékben megnő.