Miért híznak el a nők a korral?

Vágólapra másolva!
Egy enzim tehető felelőssé azért, hogy a menopauza után a nők könnyebben híznak, mint a hasonló korú férfiak.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók állatkísérletek során vizsgálták, miért válnak hízékonyabbá a változókor után a nők, mint a velük egyidős férfiak. Az eredmények szerint a folyamatért a zsírtermelésben résztvevő Aldh1a1 nevű enzim tehető felelőssé, amelynek szintje a klimax után megemelkedik.

A fiatalabb nők azért védettebbek az enzim nem kívánt hatásai ellen, mert az ösztrogén női nemi hormon gátolja az Aldh1a1 tevékenységét, így amíg magasabb a szervezet ösztrogénszintje, addig a védelem is nagyobb - olvasható a Diabetes című szakfolyóirat cikkében. A klimax után azonban az ösztrogén szintje csökkenni kezd, így az enzim aktívabbá válik, és megnő a hízási hajlam.

Egerek és emberek

Az Aldh1a1 az emberhez hasonlóan az egerek szervezetében is megtalálható, ezért a rágcsálók ideális alanynak bizonyultak a kísérlethez. Kiderült, hogy a zsírban gazdag táplálékot fogyasztó, idősödő egereknél a nőstény egyedek szervezetében magasabb a vizsgált enzim szintje és a rejtett hasi zsír mennyisége, mint a hasonló étrenden élő hím egyedeknél. Amennyiben viszont genetikailag kiiktatták az Aldh1a1 enzimet, a nőstény egerek a zsírdús táplálék ellenére is soványak maradtak.

A kísérletet végző Ohiói Állami Egyetem szakemberei kiemelték, hogy az eredmények birtokában új, kifejezetten az Aldh1a1 enzim működését célzó, elhízott nőkre szabott kezelés kifejlesztésére nyílik lehetőség. Addig azonban még hosszú az út: az eredményeket először embereken is igazolni kell, valamint pontosan ki kell dolgozni a terápia részleteit, mivel az Aldh1a1 enzimnek a zsírtermelésen kívül más szerepe is van, így teljes mértékben kiiktatni nem lehet.