Ezek a betegségek súlyosbodnak a hidegben

Vágólapra másolva!
A nagy hideg ugyan a járványok terjedésének nem kedvez, a szervezet lehűlése azonban elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását a szervezetbe. A fertőzések mellett arra is figyelni kell, hogy egyes kórképek a hőmérséklet csökkenésével rosszabbodnak.
Vágólapra másolva!

Budapesti statisztikák szerint télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki - áll az ÁNTSZ legfrissebb közleményében.

A tisztiorvosi szolgálat felhívja a figyelmet a havazás és a halálos szívrohamok közötti kapcsolatra is, amelynek oka - úgy tűnik - inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg.

Szívritmuszavar, asztma, zsibbadás

A szív- és érrendszeri betegségek és tünetek (koszorúér-betegségek, agyér betegségek, mellkasi szorító fájdalom, szívritmuszavar, légszomj) mellett a hideg hatására súlyosbodhatnak a légzőszervi betegségek is, így többek között az asztma, az orrfolyás, és a krónikus alsó légúti megbetegedések.

A hideg kedvezőtlenül hat a perifériás érbetegségekre és a velük járó tünetekre is: ilyen kórkép többek között az ujjak vérellátási zavarával járó Raynaud tünetegyüttes, az ún. kéz- és kar vibrációs tünetegyüttes, valamint ilyenkor gyakoribb a bizsergés és a zsibbadás is.

Rosszabbodhat az ínhüvelygyulladás, fellángolhatnak a bőrbetegségek

Ugyancsak erősödhetnek a vázizom rendszeri betegségek (a csuklóban futó idegek elváltozásával járó Carpal-tunnel tünetegyüttes, az ún. "feszes nyak" tünetegyüttes, valamint az ínhüvelygyulladás).

Szintén fellángolhatnak a bőrgyógyászati problémák: így többk között a hideg okozta csalánkiütés, viszketés, pikkelysömör, valamint az allergiás jellegű bőrkiütések, mint a viszkető, száraz bőr.

Tartósan 15 Celsius-fok alatt bent is ki lehet hűlni

A hidegben természetesen figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére is. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 oC alatti hőmérsékleten tartózkodunk - ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot - figyelmeztet az tisztifőorvosi hivatal.