A bogyós gyümölcsök újabb előnyös hatását igazolták

Vágólapra másolva!
Heti három adag eper vagy áfonya fogyasztása harmadával csökkentheti a nőknél a szívinfarktus kockázatát - állapította meg egy új kutatás.
Vágólapra másolva!

A bogyós gyümölcsök, elsősorban az áfonya és az eper egészségre gyakorolt jótékony hatásait korábban számos kutatás igazolta már: kiderült, hogy serkentik az agyműködést és késleltetik az időskori szellemi leépülést, elejét vehetik bizonyos fertőzéseknek, sőt a koleszterinszintet is csökkenthetik. A közelmúltban a népszerű bogyósok újabb kedvező tulajdonságára derült fény: rendszeres fogyasztásuk révén jelentősen mérséklődhet a nőknél a szívinfarktus kockázata.

A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének szakemberei brit kutatókkal együttműködve közel 94 ezer nőből álló mintán vizsgálták az étkezés és a szívinfarktus előfordulása közötti összefüggéseket. A résztvevőket 18 éven keresztül kísérték figyelemmel, és étkezési szokásaikat négyévente felülvizsgálták. Az eredmények alapján az áfonyát és epret hetente több alkalommal fogyasztó nők esetében az infarktuskockázat 32 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint az ezekből alig (havonta egyszer, vagy ritkábban) fogyasztó társaiknál. A kevés bogyós gyümölcsöt fogyasztók csoportjában az infarktuskockázat még akkor is magasabbnak bizonyult, ha étrendjük egyébként sok más gyümölcsöt és zöldséget tartalmazott.

Antioxidáns tulajdonság

Az áfonya és az eper elsősorban a bennük lévő jótékony hatású, a flavonoidok közé tartozó antocianinek miatt hasznosak. Utóbbiak értágító hatással bírnak, és gátolják az érelmeszesedést is - olvasható a Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

A szakemberek arra is kitértek, hogy az áfonya és az eper szívvédő hatása függetlennek bizonyult az érrendszeri betegségek rizikófaktoraitól, például az alkoholfogyasztástól, testsúlytól és a dohányzástól. Az eredmények arra is utalnak, hogy a rendszeres eper- és áfonyafogyasztás pozitív hatásai akár évtizedekkel később is tetten érhetők, ezért aki teheti, étrendjét minél gyakrabban egészítse ki egy marék eperrel vagy áfonyával, legalább szezonidőszakban.