Évente négyezren választják az eutanáziát Hollandiában

Vágólapra másolva!
Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság arányát nem változtatta meg a legalizáció Hollandiában, a mutató 2010-ben hasonló volt, mint 2002-ben, az engedélyezés előtt - állapították meg holland kutatók.
Vágólapra másolva!

A The Lancet című brit orvosi folyóiratban közzétett tanulmányhoz az ország halálozási nyilvántartásának adatait elemezték, és úgy találták, hogy az összes halálozás valamivel kevesebb mint 3 százaléka, 4050 eset következett be 2010-ben eutanázia vagy asszisztált öngyilkosság miatt.

Az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság együttes aránya csökkent 2002 és 2005 között, 2005 és 2010 között ellenben némileg emelkedett. Összességében a mutató nem változott 2010-re 2002-höz képest.

A legalizáció kritikusai korábban azzal érveltek, hogy az eutanázia engedélyezésével nőni fog majd azon halálesetek száma is, amikor az orvos úgy vet véget a gyógyíthatatlan, végstádiumú páciens életének, hogy az előtte határozottan nem nyilvánította ki ez irányú kérését. Az amszterdami VU Egyetemi Orvosi Központjának tanulmánya szerint azonban Hollandiában az ilyen esetek száma a várakozásokkal ellentétben éppenhogy egyenesen csökkent, méghozzá jelentős mértékben.

Az eutanáziát jelenleg három országban engedélyezik: Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban.

Az asszisztált öngyilkosságot az előbbieken túl engedélyezte Svájc és az Egyesült Államokban Montana, Oregon és Washington szövetségi állam.

Az eutanázia tulajdonképpen kívánságra végrehajtott ölést jelent, amely során az orvos gyógyszerek adagolásával szándékosan bevégzi egy személy életét, az illető önkéntes és kompetens kérésére. Az asszisztált öngyilkosság során pedig az orvos szándékosan segít egy embernek öngyilkossága végrehajtásában, az illető önkéntes és kompetens kérésére biztosítja számára a gyógyszereket, amiket a páciens saját magának ad be.