Otthoni HIV-tesztet engedélyeztek az USA-ban

Vágólapra másolva!
Engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egy vény nélkül megvásárolható otthoni HIV-teszt forgalmazását.
Vágólapra másolva!

Az OraQuick In-Home gyorsteszt várhatóan októbertől lesz kapható 30 ezer amerikai kiskereskedelmi egységben - közölte a gyártó Orasure. A készlet segítségével az emberek otthonukban ellenőrizhetik esetleges vírusfertőzöttségüket, a nyálteszt 20-40 perc alatt ad eredményt.

Az FDA és a gyártó képviselői egyaránt fontos előrelépésként értékelték a fertőzések csökkentésében a HIV-vírus otthoni gyorstesztjének engedélyezését.

Az USA-ban a fertőzöttek ötöde nincs tudatában, hogy vírushordozó

A szakemberek szerint a HIV-fertőzés terjedésének megfékezésére az egyik leghatékonyabb módszer a tesztelés. Amerikai kormányzati becslések szerint a mintegy 1,2 millió amerikai HIV-fertőzött közül körülbelül 240 ezren nincsenek tudatában annak, hogy vírushordozók.

Az otthoni gyorsteszt mind az 1-es, mind a 2-es típusú HIV antitesteket képes azonosítani. Gyártója szerint a nyálteszt érzékenysége 92 százalékos a pozitív eredményt tekintve, ami azt jelenti, hogy 8 százalékban (körülbelül tizenkét esetből egyszer) negatív eredményt mutathat HIV-fertőzött embernél is. A klinikai kipróbálás során átlagosan 5 ezer elvégzett teszt közül 1-nél fordult elő, hogy nem fertőzött embernél adott pozitív eredményt a módszer.

Mint az FDA megjegyezte, az otthoni teszt pozitív eredménye nem jelenti egyértelműen azt, hogy az illető HIV-fertőzött, ilyenkor másféle tesztet, kontrollvizsgálatot érdemes végeztetni az eredmény megerősítése vagy elvetése céljából.

Az FDA mostani döntése azt követően született meg, hogy a hatóság vérkészítményekkel foglalkozó tanácsadó bizottságának tagjai májusban egyöntetűen támogatták a tesztet, mondván, hogy az biztonságos és hatékony, a téves eredmények kockázatát pedig felülmúlja a további fertőzések megelőzési lehetőségének előnye.

A pennsylvaniai székhelyű Orasure orvosoknak és más egészségügyi szakembereknek már 2004 óta forgalmaz HIV-teszteket, amelyek mind a vírushordozókat, mind a vírusmentes embereket 99 százalékos pontossággal azonosítják. A cég szóvivője az otthoni gyorsteszt engedélyezését követően elmondta, hogy még nem döntöttek a teszt áráról, de vélhetően magasabb lesz a kórházaknak és orvosoknak árult teszt készletenként 17 dolláros áránál.