Veszélyes a kéztörlés a nyilvános vécékben

Vágólapra másolva!
A nyilvános vécékben kézmosás után sok esetben eldobható papírtörlő áll rendelkezésre a kézszárításhoz. Hiába egyszer használatosak ezek a törlők, mégsem teljesen biztonságos a használatuk: egy nemrégiben elvégzett kutatás a felhasználást megelőzően is talált veszélyes baktériumokat a papírtörlő-csomagokban.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Infection Control című szakfolyóiratban megjelent tanulmány rámutat: a baktériumok kézmosás után a papírtörlőről a kézre jutnak, és különféle megbetegedéseket okozhatnak. Különösen fontos odafigyelni erre a kockázatra a kórházakban, ahol nagy számban vannak legyengült immunrendszerű páciensek, rájuk pedig az efféle fertőzések komoly veszélyt jelenthetnek.

Az újrahasznosított papírtörlők különösen veszélyesek

A kanadai Laval Egyetem kutatói hatféle, kereskedelmi forgalomban kapható és nyilvános vécékben használatos papírtörlőt teszteltek. Mind a hat papírtörlő-márka esetében találtak baktériumokat, az újrahasznosított rostokból készült kendők azonban jóval fertőzöttebbnek bizonyultak: 100-szor, sőt néha akár 1000-szer több kórokozót találtak rajtuk a szakemberek.

A bakteriális eredetű, nyálkás szennyeződések jelen vannak az újrahasznosított papírt előállító papírgyárakban, ahol a gépek korrózióját és a kész papír károsodását is okozhatják. Ráadásul az újrapapírban könnyen találnak a baktériumok keményítőt és más tápanyagokat, így jóval tovább életben is maradnak.

A papírtörlőkben talált legtöbb baktérium a Bacillus-fajok valamelyike volt. A Bacillusok olyan toxinokat termelnek, amelyek sokszor okoznak ételmérgezést. Az egyik papírtörlőből a különösen veszélyes Bacillus cereus faj került elő, amely az ételmérgezés mellett szem-, tüdő- és központi idegrendszeri fertőzések, valamint vérmérgezés előidézője is lehet. A baktérium szerencsére csekély mennyiségben volt jelen, ezért egészséges emberekre nem jelentett veszélyt, gyenge vagy legyengült immunrendszerrel párosítva azonban már okozhatott volna gondot, így a gyermekek és idősek számára fokozott veszélyt jelentett.

A szakemberek kiemelték: a kutatás eredményei senkit se tartsanak vissza a kézmosástól, de amennyiben lehetséges, mindenki használja inkább az elektromos kézszárító berendezéseket, amelyek ráadásul sokkal inkább környezetbarát eszközök, mint az eldobható papírtörlők. Kiemelték azt is, hogy a vizsgálódást érdemes lenne kiterjeszteni a konyhai és szépségápolási papírtörlőkre is: elképzelhető, hogy ezek is tartogatnak kellemetlen meglepetéseket.