Így segít a fagylalt a migrén kezelésében

Vágólapra másolva!
Elsősorban a gyakori migréntől szenvedőkkel fordul elő, hogy fagylalttól vagy jéghideg üdítőtől hirtelen megfájdul a fejük. A jelenség pontos magyarázata egyelőre nem ismert, de a tudósok szerint az agyi vérkeringés megváltozása állhat a háttérben.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint minden harmadik ember legalább egyszer tapasztalt már élete során úgynevezett fagylalt-fejfájást (más néven "agyfagyást"), miután jéghideg ételt vagy italt fogyasztott. A szakemberek szerint a szájpadláshoz érő hideg anyagok hatására az agy fűtésre kapcsol, az erek hirtelen kitágulnak, és az artériákban megnövekedett véráram fejfájást okoz. A kutatás eredményeiről egy most zajló San Diego-i konferencián számoltak be.

A fejfájások tanulmányozása igen körülményes feladat, mivel a kiváltó okok pontos ismerete nélkül nem egyszerű laboratóriumi körülmények között fejfájást előidézni. A páciensek legtöbbször már migrénes rohammal kerülnek szakemberhez, de ebben az esetben lehetetlen a fejfájás kialakuláshoz vezető okokat vizsgálni. Egy új kutatás keretében azonban a szakemberek úgy hidalták át a problémát, hogy a résztvevőknél jéghideg itallal hirtelen fellépő fejfájást idéztek elő.

A 13 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során a résztvevők a szájpadlásukhoz érintett szívószál segítségével először jéghideg, majd később szobahőmérsékletű vizet szürcsöltek. A szakemberek eközben speciális ultrahangkészülékkel (Doppler) mérték az agyi erek véráramlását, a résztvevők pedig ivás közben kézfeltartással jelezték, amikor a fejfájás kialakult, illetve megszűnt. Az eredmények alátámasztották, hogy a fejfájás akkor kezdődött, amikor az elülső agyi artéria hirtelen kitágult, és az agyba nagy mennyiségű vér áramlott. A tágulás után hamarosan ugyanez az artéria összehúzódott, és ezzel egyidejűleg a fájdalom is szűnni kezdett.

A kutatás vezetője szerint az elülső agyi artéria hirtelen tágulása egyfajta védelmi mechanizmusként arra szolgál, hogy az agyba áramló vér melegen tartsa a szöveteket és biztosítsa a megfelelő agyműködést. A hirtelen beáramló vér azonban megnövelheti a koponyában lévő nyomást, ezért alakulhat ki a fájdalom.

A kutatók feltételezik, hogy az agyi vérellátás hasonló megváltozása állhat az egyéb típusú fejfájások, például a migrén és a poszttraumás fejfájások kialakulásának hátterében is. Ha további vizsgálatokkal sikerül alátámasztani az eddigi eredményeket, új módszert, például a hirtelen értágulást gátló gyógyszereket lehetne bevetni a fejfájások kezelésére.