Az idén eddig 331 szervátültetés volt itthon

Vágólapra másolva!
Az idén emelkedett a szervdonációk és a transzplantációk száma Magyarországon - jelentette be Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának vezetője hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatón kifejtette: Magyarországon jelenleg 1100 ember vár szervátültetésre. Tavaly 309 szervátültetés történt elhunyt donorból, és ezen felül 47 élődonoros veseátültetés volt. 2012-ben mostanáig 331 szervet ültettek be Magyarországon, és további 44 magyar donorszervet transzplantáltak az Eurotransplant területén. Nagy előrelépésének nevezte, hogy a többszerv-kivételek aránya, vagyis amikor egy donorból legalább két szervet vettek ki, a tavalyi 41 százalékról 53 százalékra emelkedett az idén.

Ebben az évben 214 vese-, 41 máj-, 32 szív- és 6 hasnyálmirigy-átültetésre került sor. A szívtranszplantációk száma több mint kétszeresére emelkedett, ami nagyrészt az Eurotransplanttal kötött előzetes együttműködési megállapodásnak köszönhető - mondta Mihály Sándor.

A szervkoordinációs iroda vezetője szerint számos területen fejlesztésre van szükség, de a donorok és az átültetések számában Európában a középmezőnyben vagyunk.

Magyarország ez évtől részlegesen csatlakozott a nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, ennek értelmében az akut, a hiperimmunizált és a gyermek betegek kerülhetnek fel az Eurotransplant várólistájára. November végéig 67 magyar beteg került fel erre a várólistára, és ez idő alatt 18 magyar beteg számára 19 szervet hoztak Magyarországra.