Drasztikusan csökken a francia férfiak spermiumszáma

Vágólapra másolva!
Harmadával csökkent a francia férfiak spermiumszáma 1989 és 2005 között - derült ki egy nagyszabású tanulmányból, amelyben közel 27 ezer francia férfi vizsgálati eredményeit elemezték.
Vágólapra másolva!

A Human Reproduction című szakfolyóiratban közzétett tanulmány megállapításai szerint a 35 éves átlagéletkorú férfiak hímivarsejtjeinek milliliterenkénti száma 32,3 százalékkal lett kevesebb, körülbelül 74 millióról lecsökkent 50 millióra.

Ez az érték még mindig a normál tartományba esik, ám a csökkenés dinamikáját a kutatók aggasztónak tartják.

A férfiak termékenységét jellemző paraméterek romlása évek óta megfigyelhető nemcsak Franciaországban, hanem világszerte. Nemrégiben készült izraeli, indiai, tunéziai és új-zélandi felmérések is a spermiumszám visszaesését jelzik. Mint Joelle Le Moal kutatásvezető emlékeztetett rá, a régiók és az országok között eltérő mértékű a spermiumszám csökkenése.

Most közzétett elemzésükhöz a kutatók 126 francia termékenységi klinika 1989 és 2005 között született adatait használták fel. A vizsgált 16 éves időszakban évente átlagosan csaknem 2 százalékos volt az apadás a hímivarsejtek számában a felmérésbe bevont 26600 férfinál.

Azt is megállapították a tanulmányban, hogy a hímivarsejteknek nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is romlott. Több volt köztük az abnormális alakú sejt, ami szintén hatással van a termékenységre.

Közel felére csökkent a magyar férfiak spermiumszáma is

Magyarországon a meddő párok közel kétharmadánál vannak szervi problémák. Férfiak esetében az egyik leggyakoribb probléma a spermiumok alacsony száma, illetve csökkent mozgásképességük. "Míg néhány évtizeddel ezelőtt az számított normálisnak, ha egy milliliter ondóban átlagosan 50 millió spermium volt, ma 30 millió feletti értékkel nagyon elégedettek vagyunk." - mondta el az [origo]-nak korábban dr. Erős Erika, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Családtervezési Osztályának vezetője.