Fafej, aki háton fekve alszik

mit árul el az alvási pozíciónk? Alvási testhelyzetek, alvó tini
Vágólapra másolva!
Milyen tulajdonságokra utal, ha valaki hason, oldalt vagy magzati pozícióban alszik? Egyáltalán elárul-e bármit az illetőről az alvása? Tippek alvási nehézségekkel küzdőknek.
Vágólapra másolva!

Egy most közzétett brit felmérésben kétezer embert kérdeztek ki alvási szokásaikról, miközben személyiségtesztet töltettek ki velük. (Egy ember több kedvenc alvási pozíciót is felsorolhatott.) A megkérdezettek több mint fele (58 százaléka) a magzati pózt jelölte meg kedvenc alvási pozíciójaként. Ez a póz a felmérést vezető, testbeszéddel foglalkozó pszichológus szerint leginkább a szorongó, aggodalmaskodó természetűekre jellemző.

A második leggyakoribb póz (a megkérdezettek 28 százalékára volt jellemző) a háton fekvés volt, ez a pozíció makacsságra, konokságra és merevségre utalhat a pszichológus szerint. Ez utóbbi szó szerint is értendő, aki ugyanis egy teljes éjszakán át alszik a hátán, jó eséllyel merevebb gerinccel ébred, mint ahogy lefeküdt.

Sóvárgás, álmok kergetése jellemző az előre nyújtott karokkal oldalukon alvókra. A megkérdezettek negyede aludt így. Robert Phipps, a felmérést vezető kutató szerint ők azok, akik saját maguk legkeményebb kritikusai, folyamatosan magasak az elvárásaik magukkal szemben is, és reggelente tettre készen, a nap kihívásaira felvértezve ébrednek.

A hason fekvőket "szabadon esőknek" nevezi a kutatást. Ők alkották a legkisebb tábort (17 százalék) a megkérdezettek körében. Rájuk az jellemző, hogy nem igazán urai az életüknek, gyakran elvesztik az irányítást.

Forrás: AFP/PhotoAlto
Forrás: AFP/PhotoAlto

Van-e bármi értelme az ilyen tipologizálásoknak?

Hasonló kutatást végzett már dr. Chris Idzikowski, a skóciai Edinburgh Alvási Centrum szakértője is. A kutatását az inspirálta, hogy találkozott egy 1940-es években megjelent újságcikkel egy pszichiáter tollából, amely azt állította, hogy az oldalukon alvók híján vannak erkölcsi tartásnak.

Idzikowski ezt olvasva határozta el, hogy tudományos kutatást végez, hogy van-e bármi összefüggés az alvási pozíció és a személyiségjegyek között. Több mint ezer embert kérdezett ki alvási szokásairól, majd egy sor melléknévből ki kellett választaniuk a rájuk jellemzőkre. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy van kapcsolat az alvási póz és a személyiség között.

A 2003-ban közzétett eredmények szerint is a legtöbben magzati pozícióban alszanak. Ők azok, akik kívülről mogorvának tűnhetnek, belül viszont érzékenyek. Amikor először találkoznak valakivel, gyakran félénknek látszanak.

Akik oldalukon alszanak, de kezük a törzsük mellett, azok könnyed, nyitott, társasági emberek, akik szeretnek a tömeg részének érezni magukat, és könnyen megbíznak idegenben. Gyakran túlzottan is naivak.

Velük szemben, azok, akik oldalukon alszanak, de kezeiket előre nyújtják, nyitott személyiségek, de gyakran gyanakvóak és cinikusak is. Nehezen szánják rá magukat valamire, de ha egyszer döntést hoztak, akkor nem valószínű, hogy egykönnyen megmásítják azt.

A hason fekvőket pedig társaságkedvelő pimaszoknak írta le ez a tipológia, akik e mellett túlérzékenyek is, és nehezen bírják a kritikát.

Hogy van-e bármi értelme az ilyen, önbevalláson alapuló kutatásnak, sok szakértő megkérdőjelezi. Maga Idzikowski is kiemeli, hogy amikor a kutatást megismételte délkelet-ázsiaiak körében, az alvási pozíciókhoz kapcsolt személyiségjegyek nem bizonyultak igaznak. De az ilyen tipológiák azért is megkérdőjelezhetők, mert mindenki sokat forgolódik álmában.

Forrás: AFP/Photononstop
Forrás: AFP/Photononstop

Mitől függ az alvás minősége?

Tény azonban, hogy az alvási póz és az alvás minősége között van kapcsolat - különösen igaz ez bizonyos betegségekben szenvedőkre. Az alvási apnoé - az alvás közbeni légzéskimaradás - például rosszabbodhat, ha valaki a hátán alszik. Ugyancsak igaz ez a refluxban szenvedőkre.

Ezeken túl az alvás minőségét leginkább az ébren töltött idő befolyásolja: azaz, hogy valaki mennyit dohányzott, mennyi koffeint fogyasztott adott nap, illetve hogy lefekvés előtt vitatkozott-e partnerével, vagy a nap folyamán történt-e vele bármilyen érzelmileg megterhelő esemény. Befolyásolják továbbá az alvást bizonyos gyógyszerek, valamint a mesterséges fényforrások (laptop, iPas, mobiltelefonok) is.

Tippek alvási nehézséggel küzdőknek

Egy kutatás szerint időseknél a lefekvés előtti nyugtató, lassú zene javította az alvás minőségét.

Széles körben ismert az a hiedelem, hogy egy pohár meleg tej lefekvés előtt segíti az elalvást. Bár élettanilag ezt a kutatások cáfolják, mivel oly sokat hallottuk gyerekkorunkban, a pszichés tényezők miatt mégis segíthet.

Van, akinél működik az elalvás előtti bárányszámolgatás, de még jobb, ha egy nyugtató, szép képet képzel maga elé. A lényeg, hogy a figyelem elterelődjön a nap eseményeiről.

Segít az elalvásban a légzésre való koncentráció, az orron keresztüli hosszú, mély légzés, amely lassítja a szívverést, ily módon támogatja az elcsendesedést.

Ugyancsak segít a lefekvés előtti forró fürdő. Ilyenkor ugyanis átmenetileg megemelkedik a testhőmérséklet, majd a fürdőszobát elhagyva hirtelen drasztikusan lecsökken - ez pedig lazító hatású, ily módon segíti az elalvást.

Tévhit, hogy este egy pohár alkohol segít ellazulni. A valóság az, hogy az alkohol megzavarja az alvást, megnöveli annak a valószínűségét, hogy valaki hajnalban felébred, és aztán nem tud visszaaludni.