Mi a leghatékonyabb az időskori agyzsugor ellen?

Vágólapra másolva!
A legújabb kutatások szerint a rendszeres testmozgás sokkal hatékonyabb segítség a szellemi frissesség megőrzésében, mint a memóriagyakorlatok vagy egyéb fejtörő játékok.
Vágólapra másolva!

Az időskorban gyakran előforduló memória- és gondolkodási problémák hátterében sokszor az agy természetes zsugorodási folyamata áll, amelyet jelentősen csökkenthet a rendszeres testmozgás. Meglepő módon azonban a szellemi frissesség megőrzésének fő eszközeként számon tartott stimuláló szellemi tevékenységek nem fejtettek ki számottevő hatást a zsugorodás megelőzésében - áll a Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban. A sakk hosszú távú pozitív szellemi hatását például leginkább úgy fokozhatnánk, ha távoli sakkpartnert választunk, és elfutunk a partira - fogalmaztak ironikusan a kutatók.

Az eredményeket a tudósok egy viszonylag nagy, több mint 600 főt vizsgáló skóciai kutatás alapján szűrték le, amelyben 70 és 73 éves kor közötti idősek vettek részt. A kutatás egy hosszú távú, 1947-ben indult követéses vizsgálatba illeszkedett, amelynek kezdetén több mint 1000, 1936-ban született ember szellemi képességeit vizsgálták, majd rendszeres időközönként ellenőrző vizsgálatokat végeztek rajtuk.

A jelenlegi kutatás a résztvevők egészségi állapotát 70 éves korban vizsgálta, ezt követően pedig rendszeresen kikérdezték őket arról, hogy milyen testmozgást végeztek, illetve milyen társas vagy egyéb szellemileg stimuláló játékban vettek részt, majd 73 éves korukban mágneses rezonanciavizsgálatot (MRI) végeztek rajtuk. A kutatás egyértelmű és közvetlen korrelációt talált a testmozgás fokozása, például heti néhány alkalommal beiktatott séta és az agyzsugorodás csökkenése között.

A szellemi játékok és más agystimuláló tevékenységek viszont nem voltak hatással az agy méretének változására a vizsgált időszakban - ez persze nem jelenti azt, hogy ezeknek ne lenne más pozitív hatása, de az nem képezte a jelen vizsgálat tárgyát. Az eredmények továbbá a követéses vizsgálat kezdetén mért intelligenciaszinttől és a társadalmi státusztól is függetlenek voltak.

Szellemi egészség és testmozgás

A kutatók egyelőre nem tudtak választ adni arra a kérdésre, mi állhat a jelenség hátterében. Azt sem tudták egyértelműen kizárni, hogy az agy jó egészségi állapota teszi lehetővé az idősek fokozott testmozgását, azaz az ok-okozati kapcsolat iránya nem tisztázott. További, nagy elemszámú vizsgálatok szükségesek a testmozgás agyzsugorodást befolyásoló hatásainak feltérképezésére is.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy sem a rendszeres testmozgással, sem a szellemet stimuláló játékokkal nem foghatnak mellé az idősek: az előbbi általános egészségi állapotukat mindenképpen pozitívan befolyásolja, az utóbbi pedig társas kapcsolataikat erősítheti, valamint segíthet a depresszió és fáradtságérzet leküzdésében.