Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Cukorbetegségben pörkölt helyett chilis bab ajánlott

Vágólapra másolva!
Kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknek érdemes minél gyakrabban babot vagy lencsét fogyasztani, mert így csökkenhet a vércukorszintjük és a vérnyomásuk is.
Vágólapra másolva!

A bab, lencse vagy csicseriborsó napi rendszerességű fogyasztása kedvező hatást gyakorol a már kialakult diabétesszel küzdők szervezetére - állapították meg a Torontói Egyetem szakemberei. A vizsgálatból kiderült, hogy napi 20 dekagramm hüvelyes fogyasztása csökkentette a cukorbetegek vércukorszintjét és vérnyomását, és ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett kutatásba 121 cukorbeteg férfit és nőt vontak be. A vizsgálat kezdetén megmérték vérnyomásukat és vércukorszintjüket, továbbá meghatározták a megelőző 2-3 hónap glükózszintjének átlagát mutató glikohemoglobin (HbA1c) szintjét is. A résztvevőket ezután két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai 3 hónapon keresztül alacsony glikémiás indexű étrendet fogyasztottak, amely mindennap tartalmazott kb. 20 dkg hüvelyest. A másik csoport a 3 hónap folyamán szintén egészséges ételeken élt, de náluk az étrend túlnyomó részét teljes kiőrlésű gabonafélék, zsírszegény tejtermékek és zöldségek-gyümölcsök képezték.

Három hónap elteltével a kezdeti vizsgálatokat mindenkinél megismételték, és azt tapasztalták, hogy bár mindkét csoportnál csökkent a vércukor, a HbA1c és a vérzsírok szintje, a hüvelyeseket fogyasztóknál a javulás nagyobb mértékű volt, ráadásul esetükben a vérnyomás is csökkent.

Bab-, lencse- és sárgaborsófőzeléket javasolnak

Nem újdonság, hogy a hüvelyesek az egészséges étrend fontos alkotóelemei, ezért célszerű minél gyakrabban fogyasztani belőlük. A szakemberek szerint a húsos ételek helyett együnk inkább száraz hüvelyesekből készített főzeléket (babfőzelék, lencsefőzelék, sárgaborsó főzelék, stb.), pörkölt helyett chilis babot, húsleves helyett bablevest vagy lencselevest fogyasszunk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kutatást véleményező szakemberek között azonban akadnak szkeptikusok is: egyesek szerint nem tartható fent hosszú távon a hüvelyesek napi szintű fogyasztása, mivel élettani hatásaik okozhatnak kellemetlenségeket (bár a tanulmány kiemelte, hogy felfúvódás és gázképződés mindkét csoportnál nagyjából egyforma mértékben jelentkezett).

Mások szerint az is megkérdőjelezhető, hogy valóban csak a hüvelyeseknek tulajdonítható-e az eredmény, vagy komoly szerepe lehet annak is, hogy a hüvelyeseknek igen magas a rosttartalma és alacsony glikémiás indexe, így esetleg más hasonló tulajdonságú élelmiszerekkel ugyanilyen hatást lehetne elérni. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a hüvelyesek az egészséges étrend részét képezik, ezért aki szereti, nyugodtan fogyasszon belőlük napi rendszerességgel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről