A saját karján növesztettek új fület egy nőnek

Vágólapra másolva!
Saját szöveteiből létrehozott, saját alkarján növesztett műfület kapott egy amerikai nő, akinek bőrrák miatt a teljes bal fülét el kellett távolítani.
Vágólapra másolva!

A 42 éves Sherrie Walternek borsódzott a háta a gondolattól, hogy - más sorstársakhoz hasonlóan - minden áldott nap műfület ragasszon a bőréhez. A kétgyermekes anya lelki szemei előtt már látta, amint a gyerekei körbeszaladgálnak vele, "Nálam van anya füle!" felkiáltással. Készséggel elfogadta a baltimore-i Johns Hopkins Kórház orvosainak ajánlatát, hogy egy új eljárással saját szöveteiből növesztett fület kapjon - írja az ABC News.

Az asszony bal fülén 2010-ben egy seb alakult ki, amiről a bőrgyógyász egy gyors vizsgálat után egyértelműen megállapította, hogy a bőrrák egyik fajtája, a bazálsejtes karcinóma áll a hátterében. 2011 októberében kiderült, hogy a rák átterjedt a hallójáratra is. Végül egy 16 órás műtéttel eltávolították Sherrie teljes bal fülét, a fültőmirigyet, nyirokcsomókat, sőt, a koponya egy részét.

A műtét után az orvosok tájékoztatták, hogy a koponya egy részének eltávolítása miatt egy műfület csakis ragasztószalaggal lehetne a fejéhez rögzíteni, ami többek között azzal jár, hogy a fül időnként leeshet. A beteg ennek semmiképpen sem akarta kitenni magát, ezért a kezelőorvossal együtt a saját szöveteiből létrehozott fül tartós beültetése mellett döntött.

Forrás: John Hopkins Hostipal Baltimore
Forrás: John Hopkins Hostipal Baltimore

Az eljárást kifejlesztő fül-orr-gégész, Patrick Bryne elmondta, hogy a fül-rekonstrukcióhoz általában az arc és a nyak bőrét használják fel, ám Sherrie esetében ezekről a helyekről már a tumor eltávolításához is ki kellett vágni viszonylag nagy területet. Az orvosok ezért az alkar bőre alá, a csukló közelébe helyezték az új fül vázát, amelyet bordaporc-darabokból hoztak létre. A vázon aztán kialakulhatott a hámszövet (lásd a képen). Négy hónap után a fület eltávolították a karról, és a beteg fejéhez rögzítették. A teljes beavatkozás 20 hónapig tartott.

A műtét után további, kisebb beavatkozásokkal igyekeznek a fül helyzetét minél természetesebbé, a jobb fülhöz minél inkább hasonlóvá tenni. A végeredményt jövő héten mutatják meg a betegnek, akinek speciális hallókészülékre is szüksége van.