Mégis segít a megfázás ellen a kasvirág

Vágólapra másolva!
A gyógynövény alkalmazása negyedével csökkentette a megfázások számát, és lerövidítette a már kialakult betegség időtartamát is.
Vágólapra másolva!

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) különösen a megfázásra leginkább hajlamos emberek körében csökkenti a betegség előfordulását - derítette ki a gyógynövénnyel kapcsolatos eddigi legátfogóbb klinikai vizsgálat. A 750 páciens bevonásával végzett kutatásból kiderült, hogy a négy hónapig tartó kasvirág-kúra eredményeként a megfázások száma átlagosan 26 százalékkal csökkent, és a már kialakult nátha is jóval rövidebb idő alatt múlt el.

A kasvirág Észak-Amerikából származó gyógynövény, amelyet régóta alkalmaznak az egyszerű megfázásos tünetek enyhítésére. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással bír, és a növény részeit (szárát, levelét, gyökerét és virágzatát) számos gyógyszeripari termék gyártásához használják.

A gyógynövény hatékonyságát illetően azonban máig megoszlanak a szakmai vélemények: számos korábbi kutatás megerősítette, hogy a gyógynövény használata igenis enyhíti a megfázás tüneteit és lerövidíti a betegség lefolyását, míg mások szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok ezt nem támasztják alá maradéktalanul.

Újabb bizonyíték a gyógynövény mellett

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine című szaklapban most közzétett, az eddigieknél átfogóbb klinikai kutatás eredményei ismét a kasvirág hatékonyságáról számoltak be: a gyógynövényből készült kivonat négy hónapon keresztül történő alkalmazása nem csak csökkentette a megfázás kialakulásának kockázatát, de a kúrán áteső, már náthás betegek is gyorsabban gyógyultak és kevesebb paracetamol-tartalmú gyógyszert szedtek.

A kutatók kiemelték, hogy a napi háromszor 25 csepp kasvirág-kivonatot tartalmazó kúra nem okozott mellékhatásokat, és teljesen biztonságosnak bizonyult a 18 éven felüli résztvevőknél. Szakmai szervezetek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy a kasvirág alkalmazása 12 éven aluli gyermekeknél nem javasolt, mert esetükben a növény heveny allergiás reakciókat, például kiütéseket, nyelv- és szájüregi duzzanatokat okozhat.