Rákot operál majd a robotkígyó

Vágólapra másolva!
A rákgyógyítás jelentős megkönnyítését várják a sebészrobotoktól, amelyek - megfelelő emberi irányítás mellett - a hagyományos beavatkozásoknál precízebben és jóval kevésbé invazívan kutatják fel és távolítják el a rákos szöveteket a jövőben.
Vágólapra másolva!

A rák kezelésére alkalmazható legújabb műtéti technológiákat ezen a héten mutatják be a Leideni Egyetem által szervezett nemzetközi konferencián. A legtöbb készülék egyelőre a tesztelés korai fázisában van, de nagy érdeklődés övezi őket, hiszen az innováció és az új kutatások nagymértékben átalakíthatják a rák gyógyítását, amely az éves halálozások 13%-áért felelős világszerte.

Az egyik legfigyelemreméltóbb új eszköz a bristoli OC Robotics cég által kifejlesztett robotkígyó, amely testnyílásokon vagy sebészi úton ejtett metszéseken bejuttatva olyan szervekhez is hozzáférhet, amelyekhez egyébként komoly feltáró műtétre lenne szükség. A kígyószerűen sikló műszerre szerelt kameráknak és érzékelőknek köszönhetően a beavatkozást irányító sebész jól látja a műtéti területet. A készüléknek egyelőre csak a prototípusa készült el, élő embereken még nem használták.

Forrás: OC Robotics

A négykarú Da Vinci

A Da Vinci nevű sebészrobot-rendszert már egy évtizede használják. Az Intuitive Surgical nevű amerikai cég által fejlesztett szerkezet egy ember nagyságú robot, amelynek négy, fogókkal ellátott "karja" van. Bár a robot nem tud önállóan műtétet végezni, lehetővé teszi, hogy bonyolult műtéteket kevésbé invazívan és precízebben végezzenek el.

A Da Vincit egy sebész irányítja, aki képernyőn látja a műtéti terület, és pedálok és karok segítségével manipulálja a robotkarokat. Ezt a berendezést a világ számos kórháza megrendelte, a csillagászati ár (2,2 millió dollár) ellenére. Egy-egy ilyen robot többek között azzal hozza be az árát, hogy egész álló nap, a legkülönbözőbb alkalmazásokra használható.

A konferencián bemutatott másik robotkar-típus a németországi DLR központban kifejlesztett Mirosurge, amelyhez különböző sebészi eszközöket lehet hozzáerősíteni, és használható egy- vagy többkarú szerkezetként is. Előnye, hogy az egyszerre dolgozó karok érzékelik egymás helyzetét, és ezáltal elkerülhetővé válik, hogy összeütközzenek.

Világító daganatok

Egy tumor kivágásakor az egyik sarkalatos pont, hogy sikerül-e az egészet eltávolítani. Ehhez a sebésznek pontosan tudnia kell, hogy hol ér véget a rákos szövet, ami sokszor nagyon nehéz feladat. A svájci Berni Egyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel a rákos szövet - speciális jelölőanyag befecskendezése után - "világítóvá" tehető, megkönnyítve a sebész munkáját.

Ma már arra is lehetőség van arra, hogy egy-egy szervről - például a homogén állományú májról - a különböző képalkotó eljárásokkal készített felvételek egymásra vetítésével olyan 3D-s modellt készítsenek, amelyen nemcsak a tumor, de az összes vérér is látható.

A konferencia egyik fő témája, hogy hogyan lehet kombinálni a különböző új technológiákat. Például ha a szerveket könnyen megközelítő kígyórobotot olyan szenzorokkal tudják ellátni, amelyek felismerik a sepciális módon megjelölt célpontot és hozzákapcsolódnak, annak komoly klinikai előnye lehet - írja a BBC.