Influenza: az idén már mikrotűvel is oltanak

Vágólapra másolva!
Idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina, a térítésmentes oltások október közepétől érhetők el. Idéntől már itthon is van mikrotűs vakcina, ami kevésbé fáj, és a vérzékenyek beoltását is lehetővé teszi. Az tisztifőorvosi hivatal aggasztónak tartja az oltásellenes nézetek erősödését.
Vágólapra másolva!

A patikákban már kapható az influenza elleni új oltóanyag, a térítésmentes oltás pedig október közepétől kérhető a háziorvosoktól - hangzott el az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal sajtóbeszélgetésén csütörtökön. A védettség az oltás után két héttel alakul ki.

Két új vírustörzs az idei oltóanyagban

Az új oltóanyag háromkomponensű: egyrészt tartalmazza a már tavaly is alkalmazott H1N1 vírus egyik változatát ( (H1N1)pdm9 ), másrészt két új vírustörzs (H3N2 és Yamagata) is található benne.

A betegség szempontjából rizikócsoportnak számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandósok és a várandósságra csak készülők, a hat hónaposnál idősebb gyermekek, valamint a nagyobb közösségben élők, dolgozók. Számukra az állam 1 300 000 oltóanyagot biztosít ingyenesen.

Összehasonlításképpen: tavaly összesen 831 000 védőoltást adtak be, amiben benne vannak a nem térítésmentes vakcinák is. A térítésmentes oltásoknak köszönhetően évente átlagosan 10-13 százalék az átoltottság itthon. Az idei oltóanyagot ismét az Omninvest szállítja, a gyerekeknek biztosított 5000 oltóanyagra szóló tendert a Sanofi nyerte.

Újdonság a mikrotűs vakcina

Újdonság, hogy a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek mostantól oltásban, egy új típusú, úgynevezett intradermális vakcinának köszönhetően. A mikrotűs vakcina lényege, hogy nem az izomba, hanem a bőrbe megy, és a 0,1 milliliter oltóanyag ott alakítja ki az immunválaszt. (A normál vakcinában 0,5 mililiter oltóanyag található.)

Az intradermális vakcinához térítésmentesen 2000 vérzékenységben szenvedő juthat hozzá, de egyébként ez az oltás is mindenki számára hozzáférhetően megvásárolható a patikákban (ez az oltási forma még kevésbé fájdalmas).

A tervek szerint a jövő év újdonsága a gyerekeknél az intranazális oltás lesz, amely orrba csepegtetve alakítja ki az immunválaszt.

Mi a különbség a patikákban található oltóanyagok között?

A patikákban 1500-3400 Ft közötti áron szerezhető be az idei szezon influenza oltóanyaga. Ami a közös bennük, hogy mindegyik a fenti három vírustörzset tartalmazza, de van olyan oltóanyag, amelyben teljes, elölt vírust tartalmazó oltóanyag található, míg a többiben csak a vírus egy része van benne (hasított vírus).

A kiszerelést tekintve az újdonság a már említett mikrotűs kiszerelés, ez a vakcina a legdrágább. Az ehhez tartozó oltóanyag egyébként nem tartalmaz tartósítószert. Az oltóanyagok receptkötelesek, azaz háziorvossal kell fel íratni.

A tisztifőorvosi szolgálatot aggasztja a növekvő oltás ellenesség

"Ma már az iskolákban is megjelentek az oltásellenesek, és e-mailen is terjednek az oltásellenes nézetek" - mondta el a sajtóbeszélgetésen dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője. "Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés elméletek, nem létező tudósokra és nemzetközi tudományos kutatásokra való hivatkozások, csúsztatások, tárgyi tévedések jelennek meg, és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben" - áll a hivatal sajtóanyagában.

A tavalyi influenzaszezonban a védőoltás beadása utáni megfigyelési időszakban 16 úgynevezett oltási esemény fordult elő, azaz a 831 000 oltás 0,02 ezrelékénél jelentettek tüneteket. Ez lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, allergiás reakciót, kiütéseket, egy esetben pedig átmeneti arcidegbénulást jelentett, valamint két haláleset is történt. A két haláleset egyikénél sem volt azonban bizonyítható, hogy a védőoltás és az elhalálozás között összefüggés lett volna (de a megfigyelési időszakon belül következtek be), mert a két idős betegnek számos krónikus megbetegedése is volt.