Miért klimaxolnak a nők?

Vágólapra másolva!
Az állatvilágban szinte az összes faj egy életen át termékeny, csakúgy mint a férfiak. Miért mások a nők? Egy új evolúciós elmélet szerint a menopauza megjelenése mérsékli a nő és menye közötti genetikai versengést.
Vágólapra másolva!

"Hozzászoktunk ahhoz, hogy a nők életének része a változókor, de ritkán tűnődünk el rajta, hogy milyen bizarr is ez a jelenség. Az állatvilágban szinte az összes faj egész életében termékeny, és igaz ez a férfiakra is. Akkor a nők miért mások? Tanulmányunk elsőként mutat rá, hogy a válasz valószínűleg az anyós és a meny közötti kapcsolatban keresendő" - olvasható az Ecology Letters című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban, amelyet finn, brit és amerikai kutatók jegyeznek.

Nem előnyös, ha egy nő a menyével egyszerre szül

A tanulmány szerint a változókor (menopauza, klimax) evolúciósan azért alakult ki a nőknél, hogy egy anya és menye között ne lehessen konkurenciaharc. A statisztikai adatok szerint ugyanis, ha egy anya, aki már egyben nagymama volt, de élete késői szakaszában még gyereket is szült, ráadásul a gyerekszülés ideje egybeesett a menye szülésével, a két újszülött esélye, hogy megérje a felnőttkort, lényegesen alacsonyabb volt, mint ha más időpontban születtek volna.

A teória megerősíti azt a feltételezést is, hogy evolúciósan a változókornak abban is szerepe van, hogy a nagymamakorú nő figyelme az unokáira terelődjön. Hagyományosan ez azt jelentette, hogy a nő táplálta a családját, és megóvta a gyerekeket a balesetektől és betegségektől.

Több unokája van annak a nőnek, aki idősen már nem szül

A kutatáshoz 1700 és 1900 között élt finn családok több generációjának születési és halálozási adatait használták fel - azaz a modern egészségügy és családtervezés megjelenése előtti korszak statisztikáit elemezték.

Az adatok alapján egyértelműen látszott, hogy egy nőnek több unokája volt, ha ötvenéves kora körül befejezte a gyerekszülést.

Ugyanakkor, ha az anyós és a meny egyszerre szült, annak valószínűsége, hogy a gyerekek nem érik meg a 15. életévükeet, kétszer nagyobb volt, mint ha más időpontban születtek volna. Érdekesség, hogy ugyanez nem volt igaz, ha egy nő és a vér szerinti lánya szült egy időben.

Az idősen szülő nő és a menye a génjeik továbbadásában ellenfelek

A kutatók szerint evolúciósan egy nőnek érdeke, hogy a vele 50 százalékban azonos genetikai állományt hordozó lányával kooperáljon, míg a meny és az anyós nem áll biológiailag rokonságban, így saját génjeik továbbadásában ellenfelei egymásnak.

A tanulmány szerint a menopauza azonban csökkenti ezt a versenyhelyzetet az anyós és a meny között. E mellett a változókor miatt az anyós nagymamaként is többet tud segíteni az unokák nevelésében.

Már korábban is születtek teóriák a menopauza okáról. Így például felvetődött, hogy az idősebb nőknél a szülés és a terhesség fokozott kockázattal jár, a változókor viszont ezt a veszélyt megszünteti.