Gyógyszereknek ellenálló tbc terjed világszerte

gyógyulj, "Már két tüdőtátültetésem volt, pedig csak 30 éves vagyok" - Natalie már a saját temetésére készült
Vágólapra másolva!
Aggodalomra okot adó szintet ért el a legalább négy hatékony antibiotikumnak ellenálló tuberkulózis Afrikában, Ázsiában, Európában és Latin-Amerikában - állítja egy, a The Lancet című brit orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmány.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi tanulmány szerzői szerint mind a multidrogrezisztens tbc (MDR-TB), mind a kiterjedten gyógyszerrezisztens tbc (XDR-TB) aránya magasabb a korábban feltételezettnél, ami fenyegeti a betegség terjedésének visszaszorítását célzó globális erőfeszítések sikerét.

"A legtöbb nemzetközi ajánlást a tbc kontrolljára a MDR-TB 5 százalék körüli jelenlétére dolgozták ki. Ezzel szemben most ennek akár a tízszeresével kell szembenéznünk egyes helyeken, ahol a páciensek csaknem fele ad át multidrogrezisztens törzseket" - magyarázta a közleményhez írt kommentárjában Sven Hoffner, a svéd Fertőző Betegségek Intézetének professzora.

2010-ben 8,8 millió ember fertőződött meg tbc-vel és 1,4 millió ember halt meg miatta a világon.

A multidrogrezisztens tuberkulózis legalább két elsővonalbeli antibiotikummal szemben ellenálló, míg az XDR-TB ezen felül még legalább két további antibiotikummal szemben.

Több hónap antibiotikum-kezeléssel lehet csak a tbc-ből kigyógyulni

A tuberkulózis kezelése a normál, nem rezisztens törzsek esetében is hosszadalmas folyamat, a pácienseknek legalább hat hónapig erőteljes antibiotikumokat kell szedniük. Sokan nem is fejezik be a kezelést, ami fontos tényezője a gyógyszerrezisztens törzsek terjedésének.

A mostani tanulmányhoz Észtországban, Lettországban, Oroszországban, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön, Dél-Koreában és Afrikában vizsgálták a betegség elterjedtségét. A kutatók úgy találták, hogy az MDR-TB-esetek csaknem 44 százaléka ellenálló volt legalább egy másodvonalbeli gyógyszernek is. Másodvonalbeli kezelésre akkor kerül sor, amikor az elsővonalbeli szer már nem hatékony.

A vizsgálatba bevont országokban a 44 százalékos átlaghoz képest jelentős eltérések voltak: míg Thaiföldön csak 33 százalék volt a legalább egy másodvonalbeli szerrel szembeni ellenállás aránya az MDR-TB-s pácienseknél, addig Lettországban 62 százalék. Az esetek átlagosan egyötödénél egy további, vénásan alkalmazott másodvonalbeli antibiotikummal szemben is rezisztenciát találtak ezeknél az embereknél, a szórás 2 százaléktól (Fülöp-szigetek) 47 százalékig (Lettország) terjedt.

A baktérium kiterjedten rezisztens formáit, XDR-TB-eseteket eddig 77 országból jelentettek. XDR-TB-t a páciensek 6,7 százalékánál találtak átlagosan, az arány Dél-Koreában (15,2 százalék) és Oroszországban (11,3 százalék) több mint kétszerese volt a WHO által adott globális becslésnek (5,4 százalék).

Egy aktív tbc-s évente 10-15 embert fertőzhet meg

A tbc-t egy baktérium, a Mycobacterium tuberculosis okozza, amely tönkreteszi a tüdő szöveteit, cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül is terjed. Szakértők szerint egy aktív tbc-s páciens 10-15 további embert fertőzhet meg évente. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2015-re 2 millió ember fertőződhet meg multidrogrezisztens tbc-vel.

Itthon évente hozzávetőlegesen 1500-an lesznek tbc-sek, 2011-ben 39-en haltak meg a betegségben. Különösen a hajléktalanoknak, a szociálisan rossz körülmények között élőknek, a gyenge immunrendszerűeknek nagy a kockázatuk, de magasabb a tbc gyakorisága a bevándorlók körében is.