Milyen gyakori az autoerotikus fulladás?

Vágólapra másolva!
Vannak, akik a szexuális eufória növelésének érdekében különféle önfullasztó technikákat alkalmaznak, szándékosan korlátozva az agy oxigénellátását. Az autoerotikus fulladás évente számos emberéletet követel, de közel sem annyit, mint azt eddig gondolták.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban egy 30 évvel ezelőtt megjelent könyv szinte az egyetlen forrás arra nézve, hány ember hal meg önfullasztó szexuális játék (autoerotikus asphyxia) következtében. A könyv hivatalosan nem alátámasztott adatokra alapozva évi 500 és 1000 közé teszi az ilyen jellegű halálesetek számát Kanadában és az Egyesült Államokban, pedig egy új kutatás szerint ténylegesen ennél jóval kevesebb, mintegy 160 eset fordul elő.

Az American Journal of Forensic Medicine and Pathology szaklapban megjelent tanulmány szerzője 1985 és 2009 között vizsgálta a kanadai Alberta tartományban előforduló autoerotikus fulladások számát. Az összesen regisztrált 38 esetet a lakosok számával összevetve kiderült, hogy egymillió emberből évente átlagosan 0,2-0,5 vesztette életét a veszélyes szexuális játék következtében, és ha ezt az arányt az Egyesült Államok népességére vetítik, az is maximum 156 esetet jelent évente.

A kutatásból arra is fény derült, hogy az áldozatok kizárólag férfiak és többségükben egyedülállók voltak, akik a halál időpontjában nem álltak sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt. Testüket leggyakrabban a pincében találták meg, és az oxigénmegvonást a legtöbben akasztásos módszerrel érték el.

De vajon miért vállalkozik valaki arra, hogy a kéj fokozásának reményében fojtogassa magát? Pontos magyarázatot eddig nem sikerült találni, mint ahogy arra sem, miért növeli az eufóriát az oxigénhiányos állapot. A szerző szerint elképzelhető, hogy valaki a fulladás érzésétől "indul be", vagy pusztán attól, hogy valami veszélyeset csinál.

A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy az önfullasztásos technikák alkalmazása könnyen rutinná válik, és az illető egyre hosszabb ideig próbálja az oxigénhiányos állapotot fenntartani. Másodperceken is múlhat, hogy valaki elveszti-e az eszméletét (ezáltal a kontrollt), és ezen még egy partner bevonása sem feltétlenül segít, bár kétségkívül csökkenti a veszélyt - hangsúlyozza a szerző.