Új módszert találtak a tojásallergia kezelésére

Vágólapra másolva!
A tojásallergia kezelésének jelenleg egyetlen ismert módja van: nem szabad tojást tartalmazó élelmiszereket fogyasztani. Egy új kutatás eredményei azonban gyökeresen megváltoztathatják ezt a bevett gyakorlatot.
Vágólapra másolva!

A tojásallergia igen gyakori ételallergia, amely elsősorban a gyerekeket érinti. Sokan 5 éves korukra kinövik, másoknál viszont felnőttkorban is megmarad. Az allergiás tünetek széles skálán mozognak - lehetnek enyhék vagy súlyosak, okozhatnak bőrproblémákat, légzőszervi- vagy emésztőrendszeri panaszokat. Ma ismert kezelési módja kimerül a tojás étrendből történő teljes kiiktatásában, de ez nem könnyű feladat: összetevőként rengeteg élelmiszerben megbújik, például sütőipari termékekben, tésztákban, szószokban, stb.

Az Észak-Karolinai Egyetem orvosi karának munkatársai nemrég arról számoltak be, hogy a tojásallergiás betegeknél alkalmazott teljes tojásmegvonás nem feltétlenül a leghatékonyabb megoldás a probléma kezelésére. A szakemberek szerint a "kutyaharapást szőrével" elv alapján ha valaki hónapokon át minden nap kis mennyiségben tojást fogyaszt, akkor jelentősen enyhülnek az allergiás tünetei - derül ki a New England Journal of Medicine cikkéből. A módszert korábban több allergiatípus kezelésére is sikerrel alkalmazták.

A kutatásba olyan 5 és 18 év közötti gyermekeket és serdülőket vontak be, akiknél a tojásallergia magától nem múlt el. A kiskorúak egyik fele közel két évig naponta kevés (egy tojás harmadának megfelelő mennyiségű) tojásport fogyasztott, a kontrollcsoport viszont végig placebót kapott. Bár a tojásport fogyasztó gyerekeknél a kutatás első hónapjaiban jelentkeztek allergiás tünetek, ezek egyike sem volt súlyos.

Hosszú távon működik

Tíz hónap elteltével a kutatók "tojáspróbát" tartottak: minden résztvevő egy tojásnak megfelelő (5 gramm) tojásport kapott. Az addig naponta tojásport fogyasztók 55 százaléka különösebb allergiás tünet nélkül vészelte át a próbát, a placebo-csoport tagjai viszont egytől-egyig "megbuktak", azaz allergiás reakciót produkáltak.

Egy évvel később, a kutatás kezdetét követő 22. hónapban megismételték a próbát, de ekkor már két tojásnak megfelelő mennyiségű (10 gramm) tojásporral. Ezen a próbán a résztvevők 75 százaléka átment (jelentősen csökkent az allergiás küszöb), és ők abba is hagyták a kezelést. A második év végén az összes résztvevő - beleértve a 22. hónapban kiszálltakat is - egy utolsó próba keretében ismét 10 gramm tojásport kapott, továbbá egy egész főtt tojást. A tojásporral kezelt gyerekek közel harmada allergiás reakció nélkül zárta a kísérletet, és onnantól a tojást be tudta illeszteni napi étrendjébe.

A kutatás vezetője a biztató eredmények ellenére óva intett mindenkit attól, hogy otthon kipróbálja a módszert, mivel a pontos határértékek megállapítása és egy nagyobb mintán elvégzett kutatás nélkül nem szabad az eljárást széles körben alkalmazni.