Forrófejűek, nyűgösek leszünk a nagy melegtől

Vágólapra másolva!
A forró napok megterhelik a szervezetet, de alaposan igénybe veszik a kedélyállapotot is.
Vágólapra másolva!

Sokan érzik magukat forrófejűnek, amikor a hőmérő higanyszála emelkedik, és valóban, a hőség, különösen nagy páratartalom mellett kapcsolatba hozható az agresszió és az erőszak emelkedésével, ahogyan az általános kedélyállapot romlásával is - mondta el a Livescience ismeretterjesztő portálnak Nancy Molitor, az amerikai Északnyugati Egyetem orvosi karának viselkedéskutatója.

Ehhez hozzájárul a megzavart alvás, a dehidratáltság és az, hogy a szokásos napi tevékenységünket csak megszorításokkal tudjuk végezni, például csaknem egész napra zárt helyre kényszerülünk, hogy elkerüljük a tűző napot. Az, hogy a helyzetre nincs ráhatása, csak tovább irritálhat egyeseket - mutatott rá a szakember, aki azt javasolja, hogy aki ilyen tüneteket tapasztal magán, az ne a nyári hőség kellős közepén hozzon meg fontos döntéseket, mert később megbánhatja. Érdemes előre felkészülni arra is, hogy mások szintén ingerlékenyebbek a munkahelyen és az utakon is, a legtöbb embernek kisebb a türelme.

A nyári hőségben gyakori, szinte mindenkit érintő nyűgösségen túl, az emberek 1-2 százalékánál jelentkezik a szezonális depresszió vagy érzelmi zavar nyári változata. Ezek az emberek nyáron nem csupán nyűgösek, hanem erős szorongást éreznek, sőt öngyilkossági késztetésük is jelentkezhet.

A viselkedéskutató egy trükköt is megosztott: találjunk valamit a napunkban, amit valóban mi kontrollálunk, és tapasztalni fogjuk, hogy segít lehűlni.