Miért nem alszik a magyar gyerek?

Vágólapra másolva!
A magyar gyerekek harmadának van valamilyen alvászavara, amiért részben az esti internetezés és tévézés, részben a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően gyakori káros szenvedélyek okolhatók - állapították meg magyar gyermekorvosok egy több mint ötezer gyermek és fiatal bevonásával végzett kérdőíves vizsgálat alapján.
Vágólapra másolva!

Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense és kollégái az alvással kapcsolatos panaszok, tünetek gyakoriságát, és az életmód, életvitel ebben játszott szerepét vizsgálták. Erről nemzetközi szinten is kevés adat áll rendelkezésre, Magyarországon pedig még egyáltalán nem történt hasonló vizsgálat.

A vizsgálatból kiderült, hogy a gyerekek és a fiatalok is kevesebbet alszanak az ideálisnál a hét nagy részében (a gyerekek átlagosan 9-10, a fiatalok 7-10 órát), és a hét közben összeszedett alváshiányt a kisebbek csaknem negyede, a fiatalok több mint fele hétvégi alvással próbálja pótolni. (Kisiskolásoknak 10-11 óra alvásra lenne szükségük, egy nyolcéves gyereknek például tíz és fél óra az alvásigénye.)

Rossz szokások, káros szenvedélyek

A megkérdezettek nagy része - az életkorral egyre növekvő arányban - elalvás előtt internetezik, televíziózik, ami alváshigiénés szempontból bizonyítottan kedvezőtlen, ugyanis a villódzó fény elalvási zavart, gyakori mikroébredéseket okoz, feltöredezi az alvásmintázatot. Az alvást nem zavaró esti olvasás a 16-18 éveseknek alig több, mint tíz százalékára jellemző.

Az alvás minőségét külföldi vizsgálatokkal összehasonlítva kiemelkedően sok gyereknél és fiatalnál rontja a koffein- vagy alkoholtartalmú italok fogyasztása, illetve a dohányzás. Szabó Attila megdöbbentőnek nevezte, hogy a kisebbek 87 százaléka, a fiatalok 93 százaléka fogyaszt saját bevallása szerint koffeintartalmú italt rendszeresen, mindennap. Míg a kisebbek többségében kólát isznak, a 14-18 éves korosztály emellett kávézik, és energiaitalt fogyaszt.

Négyből három fiatal szokott alkoholt fogyasztani, minden tizenötödik 16-18 éves napi rendszerességgel (ami definíció szerint már alkoholizmusnak számít). Tévhit, hogy lefekvés előtt egy kis alkohol segíti az alvást, pontosan ellentétesen hat, szétzilálja az alvásfázisokat, rontja a minőségét - hívta fel a figyelmet a kutatásvezető.

A 14-16 évesek negyede, a 16-18 évesek több, mint harminc százaléka rendszeresen napi öt szálnál több cigarettát szív, ami egyrészt befolyásolja az alvás alatti légzést, másrészt tartósan károsítja az érrendszert és a légutakat.

Hiperaktivitás, elhízás gyengébb iskolai teljesítmény

Az alvászavaros gyermek nehezen ébreszthető, fáradékony, rendszeresen elálmosodik otthon, vagy az iskolában, nem tud koncentrálni, gyakran hiperaktivitásra utaló tüneteket mutat. Egyértelmű összefüggés mutatható ki az alvászavar súlyossága és az iskolai teljesítmény romlása között.

Az alváshiány egyik legkárosabb élettani hatása, hogy fokozza az éhségérzetet, és hosszú távon elhízáshoz vezethet. Ördögi kör alakul ki, hiszen - főként túlsúly esetén - légzéskimaradások jöhetnek létre éjszaka, ami a szimpatikus idegrendszer túlműködését okozza, és már fiatal felnőttkorban olyan elváltozásokhoz vezethet, mint a magas vérnyomás, és a szív-érrendszeri megbetegedések. Az alvászavarok kezelését ezért a szakemberek fontos prevenciós eszköznek tartják.