A kocsmárosok is kiszúrhatnák az öngyilkosjelölteket

Vágólapra másolva!
Kocsmárosok, fodrászok segítségével sikerült Skóciában csökkenteni az öngyilkosságok számát, és itthon is ezzel próbálkozna egy alapítvány. A legtöbben a születésnapjukat követő hétfőn oltják ki az életüket.
Vágólapra másolva!

"Skóciában a Choose Life! (Válaszd az életet!) program keretében a társadalom széles rétegét, beleértve a fodrászokat, a kozmetikusokat, a kocsmárosokat képezték ki az öngyilkosságot fontolgatók felismerésére, aminek hatására jelentősen javultak is a skót öngyilkossági statisztikák. A mi célunk is ez: nagyon alapvető dolgokat eljuttatni mindenkinek" - mondja Oriold Károly, a Lélekben Otthon alapítvány elnöke. Az alapítvány ötéves programot dolgozott ki a hazai helyzet javítására, amivel pályáztak állami támogatásért is, de egyelőre nem kaptak pénzt a programra.

A tévhitek és a valóság

Oriold szerint egy öngyilkosság-megelőző program első lépése a tévhitek eloszlatása lenne. Népszerű tévhit többek között, hogy az öngyilkosságok nagy része hirtelen felindulásból történik. "Pedig nem igaz! Az öngyilkossági gondolat megjelenése után még jó idő eltelik, amíg az illető eltervezi a módszert, megvásárolja hozzá az eszközöket" - mondja Oriold. Ugyancsak tévhit, hogy az öngyilkosságot a hozzátartozók, a helyszínen lévők megállíthatták volna, pedig az elkövetés pillanata egy beszűkült tudatállapot. "Olyan ez, mint amikor valaki egy kútból néz felfelé, és csak az ég egy részét látja" - mondja Oriold.

Mivel Oriold szerint a médiában nagyobb visszhangot kapnak a fiatalok által elkövetett öngyilkosságok, ugyancsak gyakori tévhit, hogy a fiatalkori öngyilkosságok gyakorissága növekszik. Ezzel szemben a valóság az, hogy a legveszélyeztetettebbek az elmagányosodott idős férfiak, akik társ híján, és mert a társadalomban már nincs szerepük, illetve gyakran alkoholproblémákkal is küzdenek, elkeseredésükben ezt a megoldást választják. "Ha a környezet jobban figyelne az olyan jelekre, mint hogy például az illetőnek hirtelen megváltozik a viselkedése, nem jár el a kocsmába, meccsre, az öngyilkosságok egy része megelőzhető lenne. Vagy komolyabban kéne venni az olyan kijelentéseket, mint hogy: könnyebb lenne nektek nélkülem!, nem lesz már nekem arra szükségem!" - mondja Szász Áron, az alapítvány munkatársa.

Ugyancsak kulcsfontosságú a hozzátartozók támogatása. A statisztikák szerint, akiknek a környezetében történt öngyilkosság, 26-szor nagyobb a kockázatuk arra, hogy ők is ezt a megoldást választják, azokhoz képest, akiknek a környezetében nem fordult elő ilyen eset. Az alapítvány önkénteseket képezett e hozzátartozók támogatására, akik országszerte ingyen elérhetők a rászorulók számára. A lehetőségről az érintetteket az alapítvány szórólapja is tájékoztatja, amelyet a rendőrökön keresztül juttatnak el a hozzátartozókhoz.

A hazai helyzet

Magyarországon naponta átlagosan több mint 6 ember lesz öngyilkos (a statisztika egész pontosan 6,8). Összehasonlításképpen: ez a szám a közlekedési balesetben elhunytak esetében: 2. A befejezett öngyilkosságot elkövetők 70 százaléka férfi (de öngyilkossági kísérletet nők követnek el többen), a többségük vagy 45-55 év közötti, vagy 65 év feletti. Alapvetően elvált, megözvegyült, elmagányosodott, sokszor alkoholproblémákkal küzdő emberekről van szó. A közhiedelemmel ellentétben nem télen, karácsonykor történik a legtöbb öngyilkosság, hanem a nyári hónapokban, a napok megoszlását tekintve pedig hétfőn. Egy hazai statisztikai elemzés szerint a legtöbben a születésnapjukat követő hétfőn oltják ki az életüket.

A Lélekben Otthon Alapítvány segélyszolgálatát a 20 464 8005 számon lehet elérni.