Furán veszik a kanyarokat a spermiumok

Vágólapra másolva!
Új megvilágításba helyezi a spermiumok petesejthez jutásáról eddig alkotott elképzeléseket egy friss kutatás, amely komoly segítséget jelenthet a terméketlen párok hatékony kezelésében.
Vágólapra másolva!

A Birminghami Egyetem és a Warwicki Egyetem kutatói legújabb kutatásukban arra próbáltak fényt deríteni, hogy mi különbözteti meg a petesejtig eljutó néhány tucat hímivarsejtet az ejakulátumban lévő több milliótól. A vizsgálat során a kutatók hajszálvékony mikrocsatornákba spermiumokat fecskendeztek, hogy zárt térben tanulmányozhassák a sejtek viselkedését.

A közhiedelemmel ellentétben a hímivarsejtek a női reproduktív rendszerbe jutva többnyire nem középen, hanem oldalt, a "falak" mentén kapaszkodva haladnak a petesejt felé a bonyolult és szövevényes csatornák útvesztőjében. Éles kanyaroknál egyenesen úsznak tovább ütközésig, majd a szemközti falról visszapattanva különböző szögben folytatják útjukat, amelyet a csatornában lévő folyadék viszkozitása is befolyásol - olvasható a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóiratban.

A tanulmányból az is kiderült, hogy a különleges formájú csatornafalak képesek irányítani a hímivarsejtek mozgását. A falak mentén előrejutó, és a kanyaroknál ütköző majd visszapattanó hímivarsejtek haladásának modellezése fontos támpont lehet a legéletképesebb spermiumok kiválasztásához. Mivel korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a spermium fejének formája befolyásolja a haladási képességét, így e két eredményt kombinálva komolyan javíthatóvá válna a sikeresen elvégzett mesterséges megtermékenyítések aránya.