Később kezdik a szexet az amerikai tinik

Vágólapra másolva!
Egy új felmérés szerint később kezdik a nemi életet és a védekezés terén is felelősségteljesebbek az amerikai tizenéves lányok, mint az 1990-es évek közepén.
Vágólapra másolva!

Míg 1995-ben a megkérdezett 15és 19 év közötti amerikai lányok 49 százaléka vallotta magát szűznek, addig 2006 és 2010 között már 57 százalékuk nyilatkozta azt, hogy hüvelyi úton még nem közösült - írja a Morbidity and Mortality Weekly Report.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a lányok a védekezés terén is felelősségteljesebbek lettek az elmúlt 15 év során: a nemi életet élők 60 százaléka hatékony fogamzásgátlási módszereket alkalmazott (pl. hormonális vagy méhen belüli eszközöket, kiegészítő óvszerhasználattal vagy anélkül), ami 13 százalékos növekedést jelent 1995-höz képest. Az is kiderült, hogy az afroamerikai és spanyolajkú lányok kevésbé figyeltek a védekezésre, mint fehérbőrű társaik: utóbbiak kétharmada hatékony fogamzásgátlási módszereket alkalmazott, míg előbbieknél ez az arány 50 százalék körüli volt, és az előbbi két csoportban gyakrabban fordult elő védekezés nélküli szexuális kapcsolat is.

Valószínűleg mind a nemi élet későbbi elkezdése, mind a fogamzásgátlás terjedése szerepet játszik abban, hogy az Egyesült Államokban közel 44 százalékkal csökkent a tizenéves anyák száma 1990-hez képest. Mivel a tizenévesen anyává válók aránya a fejlett országokat tekintve még mindig az Egyesült Államokban a legmagasabb, (1000 nőből 34,3) ezért további lépéseket kell tenni az arány csökkentésére - derül ki a tanulmányból.

A szerzők szerint továbbra is nagy hangsúlyt kell fektetni a tinik megfelelő szexuális felvilágosítására, beleértve a később kezdett nemi élet népszerűsítését és a tizenévesek számára biztonságos fogamzásgátlási módszerek megismertetését. Ezek közül külön kiemelik a fogamzásgátlók és az óvszer kombinált használatát, amely egyrészt véd a nem kívánt terhesség, másrészről a nemi úton terjedő betegségek, pl. az AIDS ellen is.