Hol lehet pisilni az utcán?

Vágólapra másolva!
Elindult a wcterkep.com weboldal, amelyre bárki felvihet általa ismert köztéri wc-ket, és minősítheti is azokat. Betegek érdekében indított kampányt az Inkontinencia Betegegyesület. A hiperaktív hólyag szindróma itthon is százezreket is érint.
Vágólapra másolva!

Míg a nyolcvanas években még a kisvárosokban is akadtak köztéri wc-k, ma már szinte csak Budapesten találhatók, igaz, ott is csak elvétve, még a turisztikailag frekventált belvárosból is hiányoznak - mondta el az [origo]-nak Pálffi Brigitta, az Inkontinencia Betegegyesület (IBE) elnöke. A régi köztéri wc-ket az önkormányzatok eladták, többnyire kocsmákká alakultak át. Pedig a köztéri wc-k működtetése a betegszervezet elnöke szerint az önkormányzatok feladata lenne.

Mivel a szervezet szerint köztéri wc-ket nem csak turisztikai szempontból lenne illő üzemeltetni, hanem becslésük több százezer, hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő magyar számára is alapszükséglet lenne, ezért kampányt indítottak egy interaktív wc-térkép elkészítésére. A wcterkep.com weboldalon bárki felvihet általa ismert köztéri wc-ket, és minősítheti is azokat. "Sajnos az oldalon is látszik, hogy sok embernek ma már a köztéri wc egyet jelent a benzinkúti, éttermi vagy szállodai toalettekkel. Pedig olyan méltánytalan a sürgető vizelési ingerrel élők számára, hogy azért kell venniük egy kávét, fagyit, hogy használhassák a toalettet" - mondta el Pálffi.

Bornai Tibor: Aki csak pisilni ment a cukrászdába

Erre járt, nem is jött,
csak úgy hozta a lába,
bűntudatát rosszul leplezve arcán,
aki csak pisilni jött a cukrászdába.

Krémesnek, feketekávénak, szörpnek
reá nem hat illatos varázsa,
hiszen ő ilyet evett már,
és csak pisilni jött a cukrászdába.

De azért ő mégis ember,
ezt ismételgeti magába,
s eltűnik szem elől egy percre,
aki csak pisilni jött a cukrászdába.

Kifelé már könnyebb,
a pincér fölényes arccal néz utána,
- De hát kimenni csak szabad - gondolja ekkor -,
aki csak pisilni ment a cukrászdába.

Forrás: wcterkep.com



Akik toalettől toalettig élik az életüket

A hiperaktív hólyag szindróma egy tünetegyüttes, legjellemzőbb tünetei az erős, parancsoló jellegű vizelési inger, napi nyolcnál többszöri és éjszaka egynél gyakoribb pisilés, valamint járhat vizeletelfolyással, elcseppenéssel is.

A vizelet-inkontinencia kialakulhat terhelés hatására. Ilyenkor a vizeletelcseppenés a medencefenéki izmok, a gátizomzat és a húgycső záró-mechanizmusainak különböző eredetű meggyengülése miatt jelentkezik hasi erőkifejtéskor, köhögéskor vagy tüsszentéskor. Nőknél gyakoribb, kialakulását elősegíti a túlsúly, a szülések, a változókori hormonhiány, vagy a méh megsüllyedése.

Az inkontinencia másik típusa az ún. késztetéses vagy sürgősségi inkontinencia. Ez akaratlan vizeletvesztést jelent, amelyet előzetesen vagy egyidejűleg parancsoló, erős vizelési inger kísér. Ez az inkontinencia típus az esetek többségében a hiperaktív hólyag szindrómához kapcsolódik. Hátterében a húgyhólyagban lévő gyulladások, kövek, esetleg daganat állhat. Férfiaknál húgycsőszűkületet vagy prosztatanagyobbodás is állhat a hátterében. Időseknél a fizikai inaktivítás és a szellemi hanyatlás növeli az időskori sürgősségi inkontinencia és a hiperaktív hólyag szindróma kialakulásának gyakoriságát.

A 75 év felettiek harmadának hiperaktív a hólyagja

A becslések szerint míg a 40-45 év közötti korosztályban mindkét nemnél 10 százalék alatt van a hiperaktív hólyag szindróma gyakorisága, 70 év felett meghaladja a 20, 75 év felett a 30 százalékot. A problémával urológushoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni. A kezelés leggyakoribb formája a gyógyszeres terápia, a viselkedésterápia, esetleg a sebészeti beavatkozás. A konzervatív kezelések kiegészítői lehetnek a fizikoterápiás módszerek, mint az elektrostimuláció vagy a magnetoterápia, amikor elektromos vagy elektromágneses stimulációval gátolják a hólyag fokozott működését kiváltó idegi impulzusokat.

A tünetek enyhüléséhez elengedhetetlen az életmódváltás is: fontos a rendszeres testmozgás, a fogyás, és az olyan vízhajtók, mint a kávé és az alkohol fogyasztásának csökkentése.